vrijdag 30 december 2011

Relatie werkloosheid en woningmarkt?

In het FD van vrijdag 30 december 2011 staan 3 artikelen die gaan over de woningmarkt.

1. Verstrekking hypotheken komt bijna tot stilstand FD.nl 30/12 pag 1
Citaten: "In een afzonderlijke analyse die DNB eveneens gisteren naar buiten bracht, zegt de bankentoezichthouder dat huiseigenaren 'uitzonderlijk terughou-dend' zijn in het kopen van een andere woning." "De afgelopen maanden is de dis-cussie over de hypotheekrenteaftrek weer opgelaaid, waardoor de onzekerheid verder is aangewakkerd." Einde citaten.

2. DNB: alleen starter kan de woningmarkt nog redden FD.nl 30/12 pag 6
Citaten: "De woningmarkt kan alleen uit het slop worden getrokken als startende kopers zich weer gaan melden. Dat blijkt uit een analyse die de Nederlandsche Bank (DNB) gisteren heeft uitgebracht." "Ook de makelaarsvereniging NVM houdt reke-ning met zeker drie jaar van dalende huizenprijzen." Einde citaten.

DNBulletin: Koopwoningen beter betaalbaar voor starters 29 dec 2011
http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/dnb264344.jsp

3. Benut pensioengelden voor financiering hypotheken FD.nl 30/12 Opinieart pag 7
Citaat: "Introductie van het Deense hypotheekmodel kan bijdragen aan zowel het herstel van de woningmarkt als een stabielere financiele sector met minder sys-teemrisico's, mede omdat geen gegarandeerde deposito's worden gebruikt voor het financieren van hypotheken." Einde citaat.

Opmerking: In al dit "financiele" geweld mis ik 1 belangrijke reden en dat is de ont-wikkeling van de arbeidsmarkt. Mijn indruk is dat de stijging van de werkloosheid en het vooruitzicht van een stijging van de werkloosheid gekoppeld aan een sterke tendens bij werkgevers om in deze onzekere tijden met flexcontracten te werken ook van invloed is op de woningmarkt. Potentiele starters die of geen werk hebben of werkzaam zijn via een flexovereenkomst of een vaste baan hebben maar merken dat hun werkgever overweegt om te gaan reorganiseren (let op de positie van twee-verdieners) zullen niet snel overgaan tot de aanschaf van een huis. Het perspectief op dalende huizenprijzen gecombineerd met het perspectief van een slechte ar-beidsmarkt zal menig potentiele starter tot voorzichtigheid manen. Een verbete-ring van het perspectief op de arbeidsmarkt zou wel eens positief kunnen uitwerken op het sentiment op de woningmarkt.

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.

Artikel in het FD.nl van 09 februari 2012
"Starter is sleutel voor herstel woningmarkt"

Update 22 januari 2013
Artikel: Oplopende werkloosheid fnuikend voor woningmarkt
http://www.rentreview.nl/blog/oplopende-werkloosheid-fnuikend-voor-woningmarkt/

2 opmerkingen:

 1. Ik wil mijn huis snel verkopen, heeft er iemand tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Nina.

   Enkele tips om je huis snel te verkopen:
   + Afhankelijk van het doel, zorg dat je huis netjes is, goed onderhouden is en dat er isolerende maatregelen genomen zijn in het huis (lagere energierekening / gunstiger energielabel).
   + Bij bezichtigingen zorg dat het huis opgeruimd is, niet te vol is (desnoods spullen elders opslaan) en zorg dat persoonlijke items opgeborgen zijn (familiefotos's etc).
   + Zet het huis niet te duur in de markt.
   + Recent hoorde ik het voorbeeld van mensen die hun huis lang te koop hadden staan zonder zonnepanelen, nadat ze het huis alsnog voorzien hadden van zonnepanelen werd het huis vlot verkocht. Of dit scenario zich vaak voordoet daar heb ik geen cijfers van. Naast rationele afweging ook intuitieve afweging maken.

   Nina het beste.

   Groet Gerrit Hartholt.

   Verwijderen