zaterdag 31 december 2011

Eurozone in 2012 uit de crisis?

Willem Boonstra topeconoom bij de Rabobank is van mening dat het meest waar-schijnlijke scenario is dat de Eurozone bij elkaar blijft (intervieuw met het ANP).

Nu.nl 31 dec 2011
http://www.nu.nl/economie/2704899/eurozone-komend-jaar-crisis.html

Citaten: "In de VS zijn de problemen in feite veel groter dan in de EU. Dat land overleeft alleen omdat het dollars bijdrukt. Ook Japan kijkt aan tegen een toren-hoog overheidstekort. Zo bezien is de Europese Unie nog steeds op afstand het beste blok ter wereld, zegt Boonstra."

"In feite hebben we het in de eurozone over een crisis van een paar landjes, waar op een krakkemikkige manier mee is omgegaan. Natuurlijk had Griekenland nooit toe-gelaten moeten worden; dan had je een slecht land buiten de eurozone gelaten. Maar de schade zou nu te groot zijn, als het land er uitstapt."

"Toch is Boonstra optimistisch. De stappen die de eurozonelanden nu in korte tijd hebben gezet om de overheidstekorten in toom te houden, zijn ongekend. Als het voorgenomen beleid wordt uitgevoerd, kan het marktsentiment zomaar weer ten goede keren. Dan groeien de rentevoeten weer naar elkaar toe en nemen de span-ningen direct af, voorspelt hij." Einde citaten.

Tip: lees het hele artikel.

Nederland profiteert van Euro aldus McKinsey Nu.nl 10 jan 2012
http://www.nu.nl/economie/2711837/nederland-profiteert-van-euro.html
Citaat: "Nederland heeft tot en met 2010 met 37 miljard euro kunnen profiteren van het bestaan van de euro." Einde citaat.

Opmerking; Het scenario wat de topeconoom van de Rabobank schetst kan inder-daad werkelijkheid worden, echter dan moet er wel voor gezorgd worden dat er sprake is van banengroei i.p.v. banenkrimp. Die banengroei is om meerdere rede-nen nodig, 1 van die redenen is dat banenkrimp leidt tot een daling van het consu-mentenvertrouwen of te wel een negatieve spiraal. Er is helemaal nu behoefte aan een positieve spiraal van banengroei en stijging van het consumentenvertrouwen. Het scenario Euro gered patient overleden dat moeten we niet hebben. Red de Euro maar red ook de banen.

Wie redt de banen en de burgers ?
http://gerrithartholt.blogspot.com/2011/12/wie-redt-de-banen-en-de-burgers.html

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten