maandag 19 december 2011

Druk op hypotheekrenteaftrek neemt toe

Bouwsector pleit voor einde aan renteaftrek artikel FD.nl 14 dec 2011

http://fd.nl (let op kans op login venster)

Citaat 1: "De vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) wil af van de hypotheekrenteaftrek. Volgens de NVB staat de regeling zozeer ter discussie dat huizenkopers niet meer weten waar ze aan toe zijn. Die onzekerheid veroorzaakt meer schade dan een aanpassing van de regeling." Einde citaat 1.

Citaat 2: "De NVB-voorman maakt zich ook zorgen dat starters steeds moeilijker krediet krijgen van banken. 'Als dit zo doorgaat, kunnen nieuwe kopers geen woning meer kopen. Dan zullen de huizenprijzen nog veel verder dalen.' " Einde citaat 2.

AFM: pak hypotheekrenteaftrek aan Beurs.nl 14 dec 2011
http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3136244/afm-pak-hypotheekrenteaftrek-aan

Citaat: "Het kabinet moet werk maken van de geleidelijke afschaffing van de hypo-theekrenteaftrek. Dat heeft topman Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) woensdag gezegd in een intervieuw met RTLZ." Einde citaat.

Opmerking: De druk om de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te schaffen neemt toe, die druk komt nu zelfs uit onverwachte hoek te weten de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB). Indien anti-cyclisch was gehandeld o.a. door de Paarse kabinetten en de kabinetten Balkenende te weten het heel geleidelijk beperken van de hypotheekrenteaftrek in de gouden jaren dan was het probleem nu makkelijker oplosbaar geweest en was de situatie voorkomen dat diverse huiseigenaren nu figuurlijk "onder water staan" met hun huis / hypotheek. Een tussen oplossing destijds was wellicht geweest als de aftrek was gehandhaafd maar dat er belasting was geheven over de soms forse vermogenswinst op de woningwaarde mede mogelijk gemaakt en mogelijk mede veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek.

Kabinet denkt serieus over versobering renteaftrek Elsevier 28 dec 2011
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/326256/Kabinet-denkt-serieus-over-versobering-renteaftrek.htm

Veel opties om aftrek van rente te beperken Trouw 30 dec 2011
http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3099463/2011/12/30/Veel-opties-om-aftrek-van-rente-te-beperken.dhtml

Banken willen afbouw hypotheekrenteaftrek FD.nl 17 jan 2012
http://www.fd.nl (kans op login venster)
Citaat: "Volgens de banken is de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek een van de belangrijkste oorzaken waarom de huizenmarkt nu op slot zit." Einde citaat. Tip: lees het hele artikel.

Voorstel lage hypotheek funest voor starter Nu.nl 20 jan 2012
http://www.nu.nl/geldzaken/2719645/voorstel-lage-hypotheek-funest-starter.html
Citaat: "Het voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB) om de hypothecaire leningen te beperken tot maximaal 90 procent van de waarde van de woning, is funest voor jonge starters op de woningmarkt." Einde citaat.

Economen voor afbouw hypotheekrente zesstappenplan Beurs.nl 22 feb 2012
http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3145641/economen-voor-afbouw-aftrek-hypotheekrente
http://www.nu.nl/economie/2747413/economen-afbouw-aftrek-hypotheekrente.html

VVD prominent wil hypotheekrenteaftrek aanpassen Nu.nl 26 feb 2012
http://www.nu.nl/economie/2749957/vvd-prominent-wil-hypotheekrenteaftrek-aanpassen.html

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten