vrijdag 9 december 2011

Opkomst claimcultuur in Nederland ?

Artikel FD.nl Opkomst claimcultuur dreigt in Nederland 9 dec 2011

Citaten:

De Amerikaanse Kamer van Koophandel (KvK) is bang dat de Amerikaanse claim-cultuur overwaait naar Nederland. Ze maant de Nederlandse overheid om massa-claims te reguleren.

'Als de Nederlandse overheid hier niets aan doet, is er in Nederland over tien jaar een soortgelijke claimcultuur als in de Verenigde Staten. Dat zou schadelijk zijn voor de Nederlandse bedrijven en voor de economie', zegt Scevole de Cazotte, directielid van de Amerikaanse KvK. Volgens De Cazotte moet de overheid onder meer transparantie-eisen stellen.

Einde citaten.

http://fd.nl/economie-politiek/462933-1112/opkomst-claimcultuur-in-nederland-dreigt?visited=true
(Let op kans op inlogvenster.)

http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/2689203/opkomst-claimcultuur-in-nederland.html

Opmerking: De kans op een claimcultuur in Nederland is inderdaad aanwezig, dit mede veroorzaakt door beleggingsgeld wat opzoek is naar inkomsten, de in het artikel geschetste vorm is vermoedelijk ook niet wenselijk. Opvallend is het dat een deel van het bedrijfsleven juist belang heeft bij een claimcultuur (omzet en winst). Wat ook opvallend is, is dat sommige bedrijven (die nu mogelijk klagen) soms zelf er ook niet vies van zijn om geld belangrijker te vinden dan gerechtigheid. De in een deel van het bedrijfsleven en in een deel van de samenleving aanwezige cultuur van geld, geld en geld (terwijl het hoort te draaien om gerechtigheid) draagt bij aan de kans dat de in het artikel geschetste situatie inderdaad werkelijkheid kan worden. Indien het bedrijfsleven klaagt over de dreigende claimcultuur, dan moet een deel van het bedrijfsleven ook bij zichzelf te rade gaan of de eigen mores wel klopt.

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.

2 opmerkingen:

 1. Het is helemaal niet slecht om bepaalde claims in te dienen. Er bestaat zelfs een wet over massaclaims. Bovendien zijn er in Nederland ondertussen ook een 2-tal procesfinanciers opgestaan die kunnen rekenen op grote belangstelling van bedrijven en particulieren. Dat zijn Liesker Legal en Wetsburg Juristen. Procederen is vooral kostbaar met een onzeker resultaat. Dat schrikt af. Om die reden blijven er vele miljoenen Euros onbetaald omdat vooral grote bedrijven, banken; verzekeraars mensen financieel uitroken en murf maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem.

   Dank voor de reactie. De door u gebruikte argumenten begrijp ik. Waar ik een probleem mee heb is dat er sprake is van een verjuridisering van de samenleving (see you in court), en dat anno nu in een x aantal gevallen niet degene die slachtoffer is gelijk krijgt maar degene die het slimst handelt binnen de juridische regels. De oplossing om dan voor nog meer juridisch "gedoe" te kiezen, daar wordt ik niet vrolijk van. Wat dan wel te doen daar moet goed over nagedacht worden.

   Groet, Gerrit Hartholt.

   Verwijderen