zondag 6 mei 2018

Wie of wat is het DTIB-netwerk, of te wel de Dutch Trade and Investment Board ? (artikel Follow the Money)

Op de website van Follow the Money verscheen 05 mei 2018 een artikel over het DTIB-netwerk.

Deze club heeft al dertien jaar invloed op ons economisch beleid (en toch kent niemand hem)
https://www.ftm.nl/artikelen/dtib-lobby-economisch-beleid

Na de ophef omtrent het afschaffen van de dividendbelasting, is de invloed van BV Nederland in Den Haag weer volop in het nieuws. Want dát er veel wordt gelobbyd bij de overheid, daar twijfelt vrijwel niemand aan. Maar hóé dit gebeurt, komt zelden naar buiten. Tot nu.


Samenvatting:

Onderzoek naar de schimmige Dutch Trade and Investment Board (DTIB) laat zien dat er in Nederland een structurele polderlobby gaande is om belangen van het nationale grootbedrijf te dienen.

Het DTIB-netwerk bestaat uit ruim zestig grote bedrijven, 30 belangenorganisaties en vijf ministeries. Via een Wob-verzoek heeft Follow the Money toegang verkregen tot de (voorheen geheime) notulen van alle vergaderingen die deze lobbyclub de afgelopen dertien jaar heeft gehouden.

Uit de notulen blijkt dat de BV Nederland in de DTIB toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie over lopend beleid. Ook mag het meebepalen over hoe dit beleid eruit komt te zien. Het gaat de bedrijven en belangenorganisaties daarbij vooral om financiële en diplomatieke ondersteuning voor ondernemen in het buitenland.

Volgens direct betrokkenen is er geen sprake van lobbyen, maar slechts van ‘onafhankelijk advies’.

======================================

2 opmerkingen:

  1. Dat is iets dat ik allang weet,dat bankiers en grootindustriëlen het hier voor het zeggen hebben,de politiek is er de spreekbuis van en onder het mom van "Democratisch verkozen"maken ze wetten en zorgen via hun gewapende macht dat ze nageleefd worden.Vergeet rechtvaardigheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte meneer van Damme, dank u wel voor uw reactie.

      Het lijkt er sterk op dat in de politieke top van Nederland er beter geluisterd wordt naar adviezen vanuit het bedrijfsleven dan adviezen van gewone Nederlanders.

      Voorbeeld: In Europa is al enige jaren een soort ratrace gaande waarin de tarieven op de winstbelasting in een soort concurrentiestrijd stap voor stap steeds lager wordt (beleidsconcurrentie).

      Een nieuwe ronde in die concurrentiestrijd staat nu mogelijk voor de deur.

      Citaat: "Één van die maatregelen is het verder verlagen van de vennootschapsbelasting. Momenteel is de Britse winstbelasting met 20 procent al het laagste onder de G20-landen. De minister van Financiën, Philip Hammond, wil daar nog een schepje bovenop doen: naar 15 procent of lager." Einde citaat.

      Die concurrentiestrijd in de vorm van steeds lagere winstbelastingtarieven in veel landen in Europa (en daar buiten) daar heeft de Nederlandse bevolking en de Europese bevolking niet om gevraagd om daar aan mee te doen, het Nederlandse bedrijfsleven blijkbaar wel.

      Zo zijn er vermoedelijk meer voorbeelden te vinden van dossiers waarop de politieke top in Nederland beter luistert naar adviezen vanuit het bedrijfsleven dan adviezen van gewone Nederlanders.

      Groet Gerrit Hartholt.

      Verwijderen