donderdag 24 mei 2018

Suske en Wiske


Suske en Wiske 337 Game of Drones

Suske en Wiske

Suske en Wiske is een Belgische stripreeks die is bedacht en in het begin ook werd getekend door Willy Vandersteen. Later werd de stripreeks voortgezet door achtereenvolgens Paul Geerts, Marc Verhaegen en het duo Luc Morjaeu en Peter Van Gucht van Studio Vandersteen. Het is een van de populairste stripseries in Vlaanderen en een van de Belgische strips die ook in Nederland erg populair is geworden. De serie loopt sinds 1945 en daarmee is het de langstlopende stripreeks van de Benelux. De verhalen werden in eerste instantie gepubliceerd in krant De Nieuwe Standaard, later De Standaard.

De verhalen zijn altijd in de eerste plaats humoristisch van aard geweest, met daarnaast vaak een moraliserende ondertoon. Soms staat een min of meer actueel maatschappelijk thema centraal. Daarnaast vormen allerlei elementen uit de Vlaamse folklore, bekende sprookjes, volksverhalen, de geschiedenis en de mythologie vaak het uitgangspunt van een avontuur.

Vandersteen begon in de winter van 1944-45 met de eerste schetsen voor het verhaal Rikki en Wiske. Hij legde deze schetsen voor aan twee directieleden van de N.V. Standaard-Boekhandel, die een deel van het verhaal doorstuurden naar de redactie van krant De Nieuwe Standaard. Daarop besloot uitgever Tony Herbert het verhaal te publiceren.

In 1945 verscheen de allereerste aflevering in krant De Nieuwe Standaard. In dit verhaal traden tante Sidonia, Wiske en Wiskes oudere broer Rikki op. Het verhaal verscheen in 1946 als album in de winkel, maar de verkoop liep in eerste instantie nog niet storm. December 1945 begon in de krant het eerste verhaal van Suske en Wiske met Suske erin, Op het eiland Amoras. Dit verhaal werd in 1947 als eerste album in de zogenaamde Vlaamse ongekleurde reeks uitgegeven en werd wel meteen goed verkocht.

De Suske en Wiske-verhalen werden al spoedig uitermate populair. Vandersteen stak zijn verhalen vol humor die varieerde van absurde grappen en running gags, woordspelingen tot moppenboekachtige grappen. Soms worden er ook letterlijk moppen geciteerd. Een belangrijke factor voor het succes van de Suske en Wiske-reeks was Vandersteens verteltalent. Hij wist sfeerrijke, fantasievolle, spannende en mysterieuze plots van zeer uiteenlopende herkomst te bedenken. Verschillende verhalen uit de periode waarin Vandersteen zelf het meest bij de strip betrokken was (jaren 40-50) zijn echte klassiekers geworden, zoals Het eiland Amoras, De vliegende aap, De zwarte madam, De stalen bloempot, De ringelingschat en De dolle musketiers.

In maart 1959 voorzag N.V. Standaard Boekhandel de albums voor het eerst van een nieuwe lay-out. Er werd nu een rode steunkleur toegevoegd en de titelletters op de voorkaft waren vanaf nu in het geel. Ook de achterzijde werd vernieuwd.

De verschillende reeksen waarin de oudste Suske en Wiske-verhalen zijn verschenen, zijn uiteindelijk samengevoegd tot één reeks die zo uniform mogelijk werd gemaakt. Toen de eerdere verhalen in deze reeks werden heruitgegeven, werden ook alle kafttekeningen vernieuwd. In 1967 verscheen het eerste album dat meteen in de Vierkleurenreeks van start ging met als titel De poenschepper.

In de beginperiode maakte VanderSteen het scenario, de tekeningen en inktte hij de verhalen zelf. Het inkten liet hij na verloop van tijd over aan anderen.

Vanaf ca. 1960 raakte Vandersteen gaandeweg steeds minder persoonlijk betrokken bij de totstandkoming van de Suske en Wiske-verhalen, mede omdat hij zich op het maken van andere strips ging richten.

Hoofdpersonages:

Suske – De jongen is een verre nazaat van Sus Antigoon, het eigenlijk François. Tante Sidonia adopteerde hem in haar gezin.

Wiske – Een meisje dat eigenlijk Louise heet. Ze wordt door haar tante Sidonia opgevoed, wie haar ouders zijn of wat daarmee is gebeurd wordt in de verhalen nergens duidelijk.

Schanulleke – Is een lappenpopje waar Wiske zielsveel van houdt.

Tante Sidonia – Wiskes tante, die in veel verhalen min of meer de bijrol van adoptiemoeder van zowel Suske als Wiske vervult, lijkt in sommige verhalen heimelijk verliefd op Lambik te zijn en komt daar soms gewoonlijk openlijk voor uit, zoals in De sterrenplukkers.

Lambik – Werd ooit door professor Barabas ingehuurd als detective en is sindsdien altijd een van de vaste hoofdpersonages gebleven. Dankzij zijn domme, verwaande en ijdele karakter zorgt Lambik meestal voor de grappigste momenten in de strip.

Jerom – Een ongelofelijk sterke man die de anderen in moeilijke situaties dankzij zijn kracht steeds uit de problemen helpt. Hij komt oorspronkelijk uit de prehistorie, maar zat ingevroren totdat hij in de 17de eeuw door de hertog Le Handru werd ontdooid.

Professor Barabas – Is een geleerde wiens merkwaardige uitvindingen in veel verhalen een belangrijke rol spelen. Zijn beroemdste en meest gebruikte uitvinding is de teletijdmachine.

Enkele belangrijke geregeld terugkerende nevenpersonages zijn:

Arthur - Bijgenaamd 'de vliegende aap', de broer van lambik.
Krimson - Aartsvijand nr 1.
Jef Blaaskop - Vroeger slecht maar nu een aardige koning van Amoras.
Theofiel Boemerang - Buurman die je stofzuigers aansmeert of het niks is.
Tobias - Wiskes hond, hij was straathond maar heeft geen hondenleven meer.
Sus Antigoon -  Over over over over over (X20) grootvader van Suske, hij is een spook
Snoeffel & Gaffel - Twee heren die voor geld alles doen.
De Van Zwollems - Annemarie van Zwollem is een vrouw die voor haar geesteszieke vader zorgt.
De Zwarte Madam - Heks van slechte afkomst en heeft blond haar.

Suske & Wiske nummer 337 heet Game of Drones
De allernieuwste Suske & Wiske nummer 338 heet De heldenmaker

Trailer: Suske en Wiske - De Texasrakker (duur 0:51) april 2009
https://www.youtube.com/watch?v=ga_bgYT5vXM

Trailer: Suske en Wiske - De duistere diamant (duur 3:56) februari 2004
https://www.filmvandaag.nl/film/476-suske-en-wiske-de-duistere-diamant/trailer

Standaard Uitgeverij:
www.suskeenwiske.be

Nadere informatie;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Suske_en_Wiske
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_verhalen_van_Suske_en_Wiske

===========================================

Groet Gerrit Hartholt
https://nl.linkedin.com/in/gerrithartholt/nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten