woensdag 2 november 2016

Felle reacties op ‘nominatie’ Enschedeër Omtzigt als CDA-lijsttrekker

In de TC Tubantia van 21 / 22 oktober 2016 staat een artikel met als titel Felle reacties op 'nominatie' Enschedeër Omtzigt als CDA-lijsttrekker.


ENSCHEDE - De CDA’ers die willen dat Sybrand van Haersma Buma als lijsttrekker plaatsmaakt voor het Enschedese Kamerlid Pieter Omtzigt, zijn geschrokken van de negatieve reacties. „Veel mensen vinden dat we de partij en Buma beschadigen, maar dat is juist niet onze bedoeling”, zegt Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart.

Hij heeft de actie via Petities.nl samen met een partijgenoot uit de provincie Utrecht opgezet. Deze mede-initiatiefnemer wil onbekend blijven, aldus Hartholt. Hun petitie is in twee dagen tijd door 110 mensen ondertekend. „Het loopt nog niet storm, maar dat hadden we ook niet verwacht. Het is een heel gevoelig onderwerp in de partij. Dat zie je ook aan reacties op Facebook en via de mail.”

Onruststokers
De twee initiatiefnemers worden bestempeld als onruststokers. „We vinden echter dat het goed is voor de partij als er toch een open lijsttrekkerverkiezing komt. Het CDA staat in de peilingen al maandenlang op 17 zetels, en dat gaat met Buma niet veranderen.


Tubantia 21 / 22 oktober 2016
Felle reacties op ‘nominatie’ Enschedeër Omtzigt als CDA-lijsttrekker

Petitie: Pieter Omtzigt moet lijsttrekker CDA worden (TK 2017)

Wil het CDA 35 zetels of 17 zetels halen bij Tweede Kamer verkiezingen 2017 ?

Met vriendelijke groet Gerrit Hartholt
https://nl.linkedin.com/in/gerrithartholt/nl

6 opmerkingen:

 1. Beste Gerrit,

  Ik begijp jullie actie niet; volgens mij hadden er zich geen tegenkandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap voor de verkiezingen in 2017. Dan is het toch niet meer dan logisch dat de enige kandidaat, in dit geval Buma, lijsttrekker wordt? Buma is toch tijdens het voorjaarscongres democratisch door de leden gekozen?

  https://www.cda.nl/partij/tk2017/lijsttrekker-tweede-kamer/

  Of heeft de partij onjuiste informatie verstrekt?

  Ik heb veel waardering voor Omtzigt en hij heeft in 2012 mijn voorkeursstem gekregen. Ook in 2017 ben ik van plan om op hem te stemmen. Maar indien hij niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap, dan is er toch ook geen reden voor een initiatief om hem lijsttrekker te maken? Zeker niet indien er al een andere kandidaat is gekozen?

  Degelijke acties zorgen voor onrust in de partij en ik kan mij goed voorstellen dat het CDA-bestuur ingegrepen heeft.

  Wie Omtzigt wil stemt op kanidaat nummer 4 van de lijst:

  https://www.cda.nl/partij/tk2017/kandidaten-tweede-kamer/

  Indien nummer 4 veel meer stemmen krijgt dan nummer 1 dan lijkt mij dat een duidelijk signaal van de kiezers (ook niet-leden van het CDA).

  Mvg,

  Erwin Langejan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Erwin.

   Dank je wel voor de reactie.

   Voor zover ik weet zijn de CDA leden niet volledig geinformeerd over een aantal belangrijke zaken betreffende de lijsttrekkersverkiezing die niet doorging voorjaar 2016. Voorbeeld: alle 3 de kandidaatlijsttrekkers voldeden aan het profiel, toch ging de lijsttrekkersverkiezing niet door.

   De doelstellingen van de petitie zijn vierledig:
   1) Het CDA dient het vertrouwen van de kiezers terug te winnen.
   2) Er dient sprake te zijn van verbindend leiderschap in het CDA.
   3) Er dient een cultuur te zijn in het CDA waarin verschillen overbrugd kunnen worden.
   4) Wat ons betreft komt er alsnog een lijsttrekkersverkiezing in het CDA met daarbij o.a. Pieter Omtzigt als kandidaat lijsttrekker.

   Een eventueel alsnog te organiseren lijsttrekkersverkiezing daaraan kan een ledenwerfactie gekoppeld worden.

   Zoals in het artikel in de TC Tubantia al staat, het CDA staat al enige maanden op 17 zetels in de peilingen, met Buma gaat dat niet veranderen. (Zie ook de gang van zaken rond het associatieverdrag met OekraÏne en het terechte inhoudelijke commentaar wat Buma krijgt.)

   Kort samengevat, Gerrit Hartholt en Ab van Beek de initiatiefnemers van de petitie hebben het beste voor met het CDA. Verkiezingen win je door voor de verkiezingsdatum campagne te voeren en niet erna zoals Henk Bleker in 2012 deed (Boekel).

   Erwin het beste.

   Groet Gerrit Hartholt.

   P.S. Henk Bleker ging na de verkiezingen in 2012 luisteren naar wat er leeft onder de kiezers (in Boekel), dat had hij voor de verkiezingen moeten doen.

   Verwijderen
 2. Beste Gerrit,

  Jij ook bedankt voor je reactie.

  Van 13 naar 17 zetels is toch prima. In 1 klap je zetelaantal in de Tweede Kamer met ruim 30% uitbreiden. Zijn maar weinig partijen die dat kunnen.

  Maar indien jullie met zulke zware vragen over het proces binnen de partij zitten, waarom hebben jullie dat dan niet tijdens het voorjaarscongres (waar het m.i. hoort) aan de bel getrokken?

  Je gaat toch als partij niet eerst iemand kiezen om vervolgens een verkiezing uit te schrijven? Tenzij de initiatiefnemers aannemelijk kunnen maken dat er bijvoorbeeld gefraudeerd is of het democratisch proces op een andere wijze grof is overtreden. Maar dat lijkt mij niet het geval.

  Ik twijfel niet aan jullie oprechtheid t.a.v. "het beste voorhebben voor de partij". Maar deze actie, die over mijn voorkeurskandidaat gaat, begrijp ik ook na je uitleg echt niet.

  Mvg,

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Erwin.

   Dank je wel voor jou reactie.

   Gezien de electorale situatie had het CDA al lang en breed op 25 of meer zetels dienen te staan.

   Er zijn eerder dit jaar een aantal pogingen gedaan om zaken aan te kaarten, dit eerst na het verwerken van alle informatie en na het verzamelen van enige moed. De reactie van het CDA bestond voor het grootste deel uit negeren.

   M.b.t. de gang van zaken rond de lijsttrekkersverkiezing die niet doorging, de ontbrekende informatie dient de CDA top aan de leden te verstrekken niet ondergetekende of andere actievoerders. Of laat ik het anders zeggen, de keuze van Sybrand van Haersma Buma is zeg maar "voorgekookt", er viel voor de leden niet al te veel te kiezen.

   De gang van zaken rond het associatieverdrag met Oekraïne en hoe de CDA Tweede Kamerfractie daar mee om is gegaan en omgaat, is vrij illustratief voor dat het CDA het met Buma niet gaat redden. Het CDA wil graag een tweestrijd tijdens de campagne TK 2017 tussen CDA en VVD, helaas voor het CDA die tweestrijd gaat er niet komen zolang Sybrand lijsttrekker is.

   Erwin het beste.

   Groet Gerrit Hartholt.

   Verwijderen
 3. Beste Gerrit,

  Dank voor je antwoord.

  Ik ben alleen bang dat we niet verder komen.

  Laat ik het anders stellen: Indien er in de partij zo'n grote behoefte zou zijn aan een andere lijsttrekker dan Buma dan had je blog toch volgestaan met steunbetuigingen en andere reacties.....?

  Jij bent, direct en indirect, de enige bron van informatie over dit onderwerp. Ook in het artiekel op Tubantia waar jij een link naar hebt in je blog ben jij de enige CDA'er die aan het woord komt. En de persoon waar jullie het over hebben (Pieter Omtzigt) hoor en/of zie ik niet over dit onderwerp. Ik ga ervan uit dat hij niet eens beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap.

  Afrondend stel ik dat ik geen aanwijzing heb om aan te nemen dat het door jou en "die ander" aangevoerde "probleem" door de leden ûberhaupt als probleem wordt gezien.

  Het beste met al je werkzaamheden.

  Met vriendelijke groeten,

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Erwin.

   Dank je wel voor jou reactie.

   Diverse CDA'ers hebben de petitie ondertekend (heb ik enig inzicht in), waaronder een aantal CDA gemeenteraadsleden. Verder per mail en op facebook steunbetuigingen ontvangen door mij en Ab van Beek.

   Gezien de felle reacties kan ik mij voorstellen dat diverse mensen die voorstander zijn van Pieter Omtzigt lijsttrekker, zich niet met naam en toenaam melden in het openbaar.

   De antwoorden die Pieter Omtzigt formuleert zijn tot nu toe ontwijkend van aard.

   De mede initiatiefnemer van de petitie is Ab van Beek.

   Of het door mij en anderen gesignaleerde vraagstuk bij meer CDA leden leeft, is het antwoord ja.

   Erwin het beste.

   Groet Gerrit Hartholt.

   Verwijderen