woensdag 9 november 2016

Donald Trump laat (opnieuw) zien dat politici een antwoord moeten formuleren op de onvrede

Dat Donald Trump m.b.v. de stem van "boze" blanke arbeiders, 8 november 2016 gekozen is tot president elect van de USA, laat opnieuw zien dat de politici een antwoord moeten formuleren op de vele onvrede.

Met opnieuw bedoel ik dat we dit fenomeen eerder hebben gezien bij het Oekraïne referendum in Nederland en het Brexit referendum in Engeland.

Het antwoord op de vele onvrede kan kort samengevat of een gedegen antwoord zijn of naar de mond praten zijn. Mijns inziens is een gedegen antwoord nodig.

Hierna enige informatie uit een aantal publicaties.


Knot wijt winst Trump aan scepsis over globalisering
http://www.nu.nl/economie/4348110/knot-wijt-winst-trump-scepsis-globalisering.html
Citaat 1: "De zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen laat zien hoe sceptisch veel Amerikanen zijn over de voordelen van globalisering." Einde citaat.
Citaat 2: "Het is duidelijk dat vele mensen voelen dat de handel niet voor hen werkt. Dit moeten we aanpakken en er zorg voor dragen dat de handel voor zo veel mogelijk mensen voor voordelen zorgt." Einde citaat.

Column Derk Jan Eppink: 'De revolutie van de gewone man slaat toe'
http://www.volkskrant.nl/opinie/de-revolutie-van-de-gewone-man-slaat-toe~a4411322/
Citaat 1: "De gewone man heeft er genoeg van. Massale immigratie bedreigt zijn leefwereld; globalisering zijn bestaanszekerheid; het establishment zijn eigenwaarde." Einde citaat.
Citaat 2: "De drieschaar - anti-immigratie, antiglobalisering en anti-establishment - die de Brexit veroorzaakte, is geen eendagsvlieg." Einde citaat.

NOS: Amerika's beste voorspeller: Trump gaat winnen
http://nos.nl/op3/artikel/2134191-amerika-s-beste-voorspeller-trump-gaat-winnen.html
Citaat: "Lichtmans systeem voorspelt voor de komende verkiezingen dat de Republikeinen het dit jaar gaan winnen, en daar is presidentskandidaat Trump zichtbaar blij mee." Einde citaat.

Professor who predicted 30 years of presidential elections correctly called a Trump win in September
https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/10/28/professor-whos-predicted-30-years-of-presidential-elections-correctly-is-doubling-down-on-a-trump-win/?tid=sm_tw
Citaat: "Not a lot of people predicted a Trump win before Election Day. But Allan Lichtman, author of “Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016,” insisted that his historically based system for predicting elections pointed to a Trump win – and it looks like he was right (though it's important to point out, his system has correctly predicted the popular vote in each election – he picked an Al Gore win in 2000, and it looks like Hillary Clinton could win the popular vote and lose the electoral college this year)." Einde citaat.


NRC: Alles wat je moet weten over het Oekraïne-referendum op 6 april
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/07/alles-wat-je-moet-weten-over-het-oekraine-referendum-a1405153
Citaat: "Bart Nijman van Geenstijl, die ook de drijvende kracht is achter ‘GeenPeil’, zegt onvrede in de samenleving te willen kanaliseren „om daarmee binnen de kaders van de democratie een noodsignaal af te geven”. Volgens Nijman moet de kiezer meer inspraak krijgen in de Europese besluitvorming, zodat de burger „niet enkel betaalt voor megalomane idealen waar hij verder geen enkele emotie, solidariteit of verbintenis bij voelt.” Einde citaat.

Trouw: Kabinet moet vrezen voor pijnlijke rondgang in Europa
http://www.trouw.nl/tr/nl/38843/Referendum-Oekraine/article/detail/4277252/2016/04/07/Kabinet-moet-vrezen-voor-pijnlijke-rondgang-in-Europa.dhtml
Citaat: "Nu het referendum inderdaad de vereiste opkomst van 30 procent heeft gehaald, moet premier Mark Rutte tijdens de laatste drie maanden van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie onderhandelen over verdragswijzigingen die de onvrede onder nee-stemmers waarschijnlijk toch niet wegnemen." Einde citaat.

NRC: Referenda vergroten het vertrouwen
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/09/referenda-vergroten-het-vertrouwen-3139083-a1509918
Citaat: "Wat vond u van het Brexit-referendum? Was dat democratie op zijn best? „Nee, zo moet het dus niet, zeg ik vanuit mijn Zwitserse ervaring. De elite kan niet zomaar een referendum uitschrijven om politieke geschillen binnen een partij, bij de Conservatives in dit geval, het hoofd te bieden. Het initiatief voor zo’n referendum moet vanuit de bevolking komen door het inzamelen van voldoende handtekeningen. Dan krijg je ook een beter debat, meer van onderop. De Britse regering kwam nu alleen met economische argumenten, terwijl rechts op de nationale identiteit inspeelde. De Britse pers speelde ook een kwalijke rol door veel onjuiste informatie te verspreiden.” Einde citaat.

Brexit: democratie als uiting van onvrede over de democratie? De rol van parlement en rechter?
https://law.maastrichtuniversity.nl/newsandviews/brexit-democratie-als-uiting-van-onvrede-over-de-democratie-de-rol-van-parlement-en-rechter/
Citaat: "Democratie betekent verder ook dat een parlement zijn bevoegdheden uitoefent en gebruikt. Referendum of geen referendum. Want een referendum is een moment opname over een vraag, en niet over de veelheid van vervolgvragen. Het zou weinig democratisch zijn om met een beroep op een simpele referendumvraag een regering een plethora van vervolgvragen te laten beslissen zonder verdere parlementaire zeggenschap. In zo’n geval leidt een referendum tot een verder samenballing van de macht bij de regering." Einde citaat.

Onvoorspelbaarder dan ooit – Politieke vooruitblik naar campagne en verkiezingen
http://www.schinkelshoekverhoog.com/onvoorspelbaarder-dan-ooit-politieke-vooruitblik-naar-campagne-en-verkiezingen/
Citaat 1: "Die onderstroom van onvrede en onbehagen lijkt echter nog steeds te bestaan. Kort door de bocht zullen we in de komende twee type campagnes ontstaan: partijen die die onvrede zullen aanjagen en gebruiken voor eigen politiek gewin en partijen die vertrouwen proberen te winnen door degelijk onderbouwde plannen en nieuwe toekomstperspectieven. Daarbij zal het dit keer vooral gaan over niet-materiele onderwerpen zoals de Nederlandse identiteit, onze cultuur en onze relatie tot de rest van de wereld." Einde citaat.
Citaat 2: "Het zou dan ook zo maar kunnen dat de premier van het volgende kabinet nog meer bruikbare citaten vindt in de regeringsverklaring van 2002. Ik doe alvast een suggestie ,,Een samenleving bestaat bij de gratie van gemeenschappelijke waarden en normen waar een ieder zich aan verbindt. Het kabinet gaat het belang van die waarden en normen actief uitdragen’." Einde citaat.

Gevolgen Financiële Crisis?

In de 20e eeuw kwamen na de Grote Depressie allelei populisten aan de macht, in de 21e eeuw zien we dat na de Financiële Crisis opnieuw allerlei populisten aan de macht proberen te komen. Populisten als bijvoorbeeld Viktor Orbán Hongarije, Alexis Tsipras Griekenland, Marine Le Pen Frankrijk en Geert Wilders Nederland.

Met vriendelijke groet Gerrit Hartholt
https://nl.linkedin.com/in/gerrithartholt/nl

====================================================
====================================================
====================================================

Update 12 november 2016:

Artikel in de Volkskrant van Gijs Herderscheê:
http://www.volkskrant.nl/politiek/buma-ageert-tegen-vvd-verkiezingsprogramma-tijdens-cda-congres~a4414196/
Citaat: "De Amerikaanse kiezer', analyseert  Buma, 'voelt dat de politiek er niet meer voor hen is. Politici praten over hen, maar niet met hen. Ze spreken, maar luisteren niet. Geven antwoorden op vragen die niet gesteld zijn.' Kiezers hebben volgens hem het gevoel in een trein te zitten die de verkeerde kant uit rijdt. 'Je kunt er niet uit. En dus trekt men aan de noodrem." Einde citaat

Reactie: Indien deze analyse klopt, dan is de vraag hoe als politici in Nederland reageren op dat gevoel bij de kiezers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten