vrijdag 24 juni 2016

Wankelt Europa na Brexit en "Independance Day" Engeland?

Wankelt Europa na Brexit en "Independance Day" Engeland? En wat zijn de oorzaken dat de Britten op 23 juni 2016 in meerderheid (52%) voor leave gekozen hebben?

Mijns inziens zijn er 5 belangrijke oorzaken aan te wijzen voor het "Out" als uitslag Brexit referendum:
- Na de financiƫle crisis te veel austerity en te weinig aandacht voor zorgen voor banen.
- Veel britten vinden dat er te veel arbeidsmigranten in Engeland zijn.
- Veel britten vinden dat Europa het vluchtelingenvraagstuk niet goed heeft gemanaged. (Europe fail.)
- Europa wordt als bureaucratisch ervaren.
- Er is tijdens de Brexit campagne veel op emoties ingespeeld.


Voorpagina The Sun donderdag 23 juni 2016 (de dag van het referendum).

Naast de zojuist genoemde redenen zijn er nog meer redenen.

Of Europa nu wankelt is moeilijk te zeggen, wat wel duidelijk is dat Europa in de ogen van veel kiezers (niet alleen in Engeland) nu niet goed functioneert. Het feit dat het bijvoorbeeld zo lang duurt voordat het arbeidsmigrantenvraagstuk wordt opgelost (in het voorbeeld van Engeland arbeidsmigranten gaan onder de prijs van de lokale britten zitten), heeft Europa veel punten gekost. En het feit dat Europa het vluchtelingenvraagstuk in de ogen van veel kiezers tot nu toe (24 juni 2016) slecht gemanaged heeft (Europe fail), is de scheut water geweest die de emmer heeft doen overlopen.

Groet Gerrit Hartholt
https://nl.linkedin.com/in/gerrithartholt/nl


Grafische weergave Brexit en Remain stemmen naar leeftijd

Ad 1: Voor de liefhebbers, in Schotland en Wales gaan nu stemmen op om onafhankelijk te worden, in Londen zijn er veel mensen die de (nieuwe) burgemeester gevraagd hebben om de onafhankelijkheid van Londen uit te roepen, en in Noord-Ierland gaan er stemmen op om een poging te doen om aan te sturen op een hereniging met Ierland.

Ad 2: Dat de EU beter moet gaan functioneren dat klopt, echter daar daar hadden we mijns inziens dat polariserende referendum niet voor nodig.

Ad 3: Bijzonderheid is dat het "Leave" kamp heel graag uit de EU wil (om met name immigratie redenen), maar geen draaiboek had en heeft klaarliggen over hoe dat dan zou moeten. Boris Johnson stuurde de dag na het referendum (op 24/06/2016) aan op maanden bedenktijd (= opvallend).


Ad 4: Bijzonder is ook dat de oudere generaties een Brexit wilden en de jongere generaties in de EU willen blijven. In de leeftijdscategorie 18-24 wilde 64% blijven en wilde 24% een Brexit. M.a.w. de oudere generaties in Engeland hebben beslist voor de jongeren op een manier die de jongeren niet willen.
http://www.bbc.co.uk/bbcthree/item/92e518f8-44ad-42d5-aef5-3fe3f355b4fa


Citaat: "Ze vinden dat bij een opkomst van minder dan driekwart van de kiesgerechtigden een meerderheid van 60 procent nodig is om de uitslag in beleid om te zetten." Einde citaat.


Stand 01 sept 2016 om circa 20:00 uur:
4,144,087 signatures


Ad 6: In Europa wordt een beetje getwijfeld aan de Britten.
https://twitter.com/BestoftheMail/status/746448369812447233
"Thanks to our French cousins for visually conveying exactly how screwed we are"

Ad 7: Diverse brexiteers krabbelen terug op belangrijke punten ingebracht tijdens de campagne:
http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/25/leave-campaign-rows-back-key-pledges-immigration-nhs-spending


Brexit Unravelling

Ad 8: Brexit May Well Never Happen
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/politics/2016/06/brexit_might_never_happen.html

Ad 9: De winnaars uit het Brexitkamp weten het ook niet
http://www.trouw.nl/tr/nl/39441/Brexit/article/detail/4328796/2016/06/28/De-winnaars-uit-het-Brexitkamp-weten-het-ook-niet.dhtml


Cartoon van Tom in Trouw over Boris Johnson en het Brexit referendum

Ad 10: Onderzoek wijst uit: 2,3 miljoen Britten die voor Brexit stemden hebben spijt
http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/591223/onderzoek-wijst-uit-23-miljoen-britten-die-voor-brexit-stemden-hebben-spijt.html

Ad 11: Esther de Lange schrijft in haar nieuwbrief van 20 juli 2016 over het Brexit referendum het volgende. Citaten nieuwsbrief:
+ "De uitslag van het referendum is een wake-up call. Het toont aan wat er kan gebeuren wanneer het beeld van een ineffectieve EU wortelt in het publieke debat. Dat in het Britse debat onwaarheden ongecontroleerd de media in geslingerd werden neemt niet weg dat ook in de EU hervormingen broodnodig zijn."
+ "In plaats van zich te beroepen op de oplossingen uit het verleden, moet de EU zich gaan legitimeren door antwoorden te bieden op de problemen van morgen, zoals het in de hand krijgen van de migratiestromen, de de-escalatie van conflicten rond de EU en het garanderen van stabiliteit en welvaart voor mensen op ons continent."
Einde citaten.
Als ik dit zo lees, dan lijkt het er sterk op dat Esther de Lange mij (en anderen die zeggen dat de EU beter moet functioneren) gelijk geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten