zaterdag 24 januari 2015

Nieuwsvoorziening over Oekraïne en Syrië / Irak

Hierbij een aantal URL's naar informatiebronnen met nieuws over de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne en Syrië / Irak.

Oekraïne:

Livemap Ukraine
http://liveuamap.com/

24today.net English (klik rechtsboven op English)
http://24today.net/

Britse onderzoeksjournalisten hebben een kaart gemaakt met een overzicht van russische troepenbewegingen in de loop van de tijd:
http://bellingcat-vehicles.silk.co/

De Russische informatiebronnen (zeker de officiële), verstrekken veelal valse informatie en soms zelfs gefabriceerde informatie (vb de separatisten schieten iets kapot en beweren dan dat Oekraïne dat gedaan heeft), of te wel verstrekken gevaarlijke propaganda. Die neem ik niet op in dit overzicht. Het voornemen van een aantal landen om aan een manier te werken om de Russische bevolking van de juiste informatie te voorzien (lees de propaganda weerleggen) juich ik dan ook van harte toe.

Diverse militaire analisten denken dat Poetin Oekraïne onder druk wil zetten om er op die manier voor te zorgen dat Oekraïne (na onderhandelingen) afziet van lidmaatschap van de NAVO (NATO). De praktijk laat tot nu toe zien, dat hoe harder Rusland (Poetin) militair ingrijpt in Oost-Oekraïne hoe meer Oekraïne de neiging krijgt om wel lid te willen worden van de NAVO. Tevens worden de andere voormalige Sovjetlidstaten vastberadener om Oekraïne te helpen dat omdat landen als bijvoorbeeld Letland Estland en Litouwen niet graag geconfronteerd willen worden met een (proxy) invasie door Rusland.

Interessant artikel 23 jan 2015
http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/russian-special-forces-and-regular-troops-lead-moscow-s-biggest-direct-offensive-in-ukraine-since-august

Syrië / Irak:

Twitteraccount Markito0171
https://twitter.com/markito0171

Twitteraccount YPG Defense Units
https://twitter.com/DefenseUnits

Basnews Kurdistan
http://basnews.com/en/Category/List/Kurdistan/

Weblog Peter Clifford
http://www.petercliffordonline.com/syria-iraq-news-4/

M.b.t. de situatie in Syrië en Irak, ben ik al lange tijd van mening dat hoe langer het gedonder in met name Syrië duurt, hoe langer de trainingstijd van de jihadisten is. (De opstand in Syrië is volgens wikipedia 15 maart 2011 begonnen.) Mede daarom verbaas ik mij er over dat aan het gedonder (met name in Syrië) nog geen einde is gemaakt. Een no-flyzone had er bijvoorbeeld allang moeten zijn (voorkomen van o.a. "barrelbombing"). Bijzonder om te vermelden is dat dictator Assad lange tijd de gematigde rebellen in de gevangenis opsloot (en martelde) en de radicale rebellen vrij liet, en in Irak deed zich de situatie voor dat Nouri al-Maliki en entourage de soennieten marginaliseerde en allerlei sjiitische vriendjes her en der aan een baan hielp o.a. in het leger. Diverse soennieten waren de marginalisering in de loop van 2014 zo zat dat ze IS / ISIS een handje hebben geholpen (beginnen ze spijt van te krijgen). Verder was door de corruptie in het Iraakse leger (o.a. mensen op de loonlijst die nooit op hun werk verschenen) de militaire slagkracht van het Iraakse leger zwak in 2014. Het gedrag van de sjiitische milities werkt complicerend.

Als iemand nog een goede en betrouwbare informatiebron weet die gaat over de situatie in Oost-Oekraïne of Syrië / Irak, geef dit dan door via het reactieformulier (staat op modereren).

Groet Gerrit Hartholt
https://nl.linkedin.com/in/gerrithartholt/nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten