dinsdag 19 maart 2019

Persbericht: Aanpakken dat illegale vuurwapenbezit

===================================

Persbericht

Aanpakken dat illegale vuurwapenbezit

Kandidaat D66 Statenlid Gerrit Hartholt, doet opnieuw een oproep aan bestuurlijk Nederland om het illegale vuurwapenbezit aan te pakken. Als we Nederland veilig willen houden, dan is het zaak om ons uiterste best te doen om te voorkomen dat terroristen en criminelen vuurwapens in handen krijgen. Reeds in 2010 wist hij dit onderwerp in CDA verband op de politieke agenda te krijgen, wat het CDA daar sindsdien mee gedaan heeft is hem niet helemaal duidelijk. In 2017 heeft Hartholt in CDA verband het onderwerp aanpakken terrorisme op de politieke agenda gezet, hierop was de reactie van het CDA kort samengevat: "Minder festivals". Nu hij D66 lid is, heeft hij in D66 verband dit onderwerp op de politieke agenda weten te krijgen via de motie 'Herziening takenpakket politie om de politie te ontlasten'. De prioritering die hier in zit, is mede bedoeld om politiecapaciteit vrij te maken voor het aanpakken van het illegale vuurwapenbezit.

Wat Hartholt betreft, moet de politie niet hard hollen van illegale hennepkwekerij naar illegale hennepkwekerij, maar van illegaal vuurwapen naar illegaal vuurwapen. Dat laatste natuurlijk wel op een veilige manier. Verder mag wat Hartholt betreft de politie stoppen met "babysitten" bij voetbalhooligans.

Einde Persbericht

===================================

Noot voor de redactie niet bestemd voor publicatie:

Woordvoerder Gerrit Hartholt

===================================


Nadere informatie:

"Aanpakken illegaal vuurwapenbezit" aangenomen resolutie CDA-Congres 27 nov 2010 te Utrecht
http://gerrithartholt.blogspot.com/2010/12/aangenomen-resolutie-aanpakken-illegaal.html
Bijzonderheid: Er waren destijds 2 versies van die resolutie. De versie die politiek gezien verder ging, is niet in stemming gebracht.

70 illegale wapens gevonden in woning Kerkrade
http://gerrithartholt.blogspot.com/2011/01/3e-grote-vuurwapen-vondst-in-kerkrade.html
Citaat: "Hoe kan het dat die mensen A aan illegale vuurwapens zijn gekomen en B zoveel (in totaal nu zeker 400 wapens) ? Hoe kan het dat de politie er zolang (3x) over gedaan heeft om al die wapens te vinden ? Hoeveel illegale wapens / vuurwapens zijn er uberhaupt in omloop in NL en wat is de trend ? Wanneer is het omslagpunt waarop al die illegale vuurwapens de samenleving gaan ontwrichten ? Willen we op dat moment wachten of gaan we voor die tijd tot actie over ?" Einde citaat.

Aangenomen resolutie: Hoeveel NL Animal Cops zijn er nodig ?
http://20110402.blogspot.com/2011/02/resolutie-geen-500-animal-cops-nodig.html

Resolutie Politiecapaciteit vrijmaken voor aanpakken terreur
http://gerrithartholt.blogspot.com/2010/12/aangenomen-resolutie-aanpakken-illegaal.html

Persbericht 'Vergroot de pakkans van criminelen door het takenpakket van de politie te herzien
https://gerrithartholt.blogspot.com/2019/03/persbericht-vergroot-de-pakkans-van.html
Citaat: "Dan gaat het bijvoorbeeld om het vergroten van de pakkans van criminelen die handelen in illegale vuurwapens. Als we Nederland veilig willen houden, dan is het zaak om ons uiterste best te doen om te voorkomen dat terroristen en criminelen vuurwapens in handen krijgen." Einde citaat.

Politiepersoneel is structureel overbelast
https://www.ornet.nl/blog/2018/11/19/politiepersoneel-is-structureel-overbelast/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.97978463.1564274258.1550434101-688389526.1550434101
Citaat: "Bij de politie is meer dan de helft van de wijkagenten en de teamchefs structureel overbelast." Einde citaat.

Hoe het vuurwapengeweld in Nederland explodeerde NRC 13 juli 2016
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/13/hoe-het-vuurwapengeweld-in-nederland-explodeerde-3215824-a1511211
Citaat: "Wapenhandel Sinds 2008 is het gebruik van zware wapens in de onderwereld sterk toegenomen. In dat jaar besloot het kabinet-Balkenende de strijd tegen de illegale handel in vuurwapens minder prioriteit te geven." Einde citaat.

Britten: Nederlandse politie doet veel te weinig aan opsporing
Wapenbeleid faalt De Telegraaf 04 feb 2017
https://www.telegraaf.nl/nieuws/54346/wapenbeleid-faalt?utm_source=google&utm_medium=organic
Citaat: "Groot-Brittannië heeft forse kritiek op de matige aanpak van wapenhandel in Nederland. Ons land is een doorvoerland van vuurwapens en de Britten hebben daar last van." Einde citaat.

'Veel meer illegale en goedkope wapens in omloop' De Gelderlander 24 februari 2018
https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/veel-meer-illegale-en-goedkope-wapens-in-omloop-br~aedf7748f/
Citaat 1: "Uit onderzoek blijkt dat een grote stroom wapens uit Oost-Europa onze kant opgekomen is. Daar was een overschot en dat is in West-Europa op de markt gedumpt’’, weet wapendeskundige Henk Ferwerda van Bureau Beke." Einde citaat.
Citaat 2: "Een politiewoordvoerder verwijst naar het Nationale Dreigingsbeeld 2017, waarin staat dat het ondoenlijk is om een gefundeerde uitspraak te doen over de omvang van de illegale handel in vuurwapens, 'zeker gezien de geringe opsporingsactiviteiten de laatste jaren.' Wel wordt een toename in het gebruik van automatische vuurwapens geconstateerd." Einde citaat.

Minister Grapperhaus noemt zoektocht naar nieuwe agenten 'enorme opgave' Nu.nl 15 juni 2018
https://www.nu.nl/politiek/5315192/minister-grapperhaus-noemt-zoektocht-nieuwe-agenten-enorme-opgave.html
Citaat: "De Nationale Politiebond zei toen al niet tevreden te zijn met het aantal extra agenten. De bond wil 5.000 extra wijkagenten, omdat er de komende jaren 14.000 agenten met pensioen gaan. Daarnaast is er volgens de bond nu al sprake van structurele onderbezetting." Einde citaat.

De beslissing in 2008 (zie NRC artikel) om de aanpak van het illegale vuurwapenbezit een lagere prioriteit te geven, had tot gevolg dat vanaf dat moment de politie wel holde van illegale hennepkwekerij naar illegale hennepkwekerij, maar niet hard holde van illegaal vuurwapen naar illegaal vuurwapen. Een hoog wietgeur gehalte in de lucht is niet fijn, maar een hoog lood gehalte in de lucht is nog minder fijn.

Het feit dat we nu te maken hebben met een terrorisme dreiging, maakt dat het extra zaak is om het illegale vuurwapenbezit aan te pakken. Bij een aantal aanslagen in Frankrijk zijn via het criminele circuit gekochte vuurwapens gebruikt.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/19/de-nederlandse-wapenroute-voor-terroristen-uit-parijs-a1607115
Citaat: "Nu in Nederland opnieuw vier verdachten zijn aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid van de levering van wapens aan de terroristen in Frankrijk en België, is de vraag met welk motief zij dat hebben gedaan. Gaat het de wapenhandelaren louter om geld of hebben zij een ideologisch motief?" Einde citaat.

Politie meeste tijd kwijt aan thuiswedstrijden Feyenoord
https://www.rtlnieuws.nl/node/635561
Citaat: "De inzet van de politie bij het voetbal schommelt al jaren rond de 300.000 manuur per seizoen." Einde citaat.

Profiling houdt voetbal leuk voor stewards én supporters
https://www.veiligheidsbranche.nl/marjoleinsmeenk_nl.html
Citaat: "Het werk van de stewards is dankzij het werken met profiling gemakkelijker en minder intensief geworden, zegt Smeenk. “We hoeven niet meer standaard iedereen die het stadion binnenkomt te controleren, omdat de meesten er buiten al tussenuit worden gehaald. Ook zijn onze mensen meer zichtbaar in en rond het stadion. En doordat we het gesprek aangaan bij afwijkend gedrag, halen we supporters uit de anonimiteit." Einde citaat.

Concrete experimenten met voetbal zonder politie
https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/concrete-experimenten-met-voetbal-zonder-politie.9487994.lynkx
Citaat: "Gisteren gaf Piet Bruinooge, de burgemeester van Alkmaar, al aan dat grote politie-inzet bij voetbalwedstrijden wat hem betreft niet meer nodig is. Hij zei dit na de wedstrijd AZ - Ajax van zondag, die rustig is verlopen zonder politie, want die staakte. Bruinooge besloot desondanks de wedstrijd door te laten gaan. De clubs zetten wel meer stewards en verkeersregelaars in." Einde citaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten