maandag 17 november 2014

Knallende opruiming: Stimuleer vrijwillige inzameling vuurwerkafval

Inspreken dinsdag 18 nov 2014 als het gaat om het stimuleren van de vrijwillige inzameling van vuurwerkafval, het carbidbeleid en de beleidsmatige aanpak van zwerfafval.

Voorgenomen tekst:

====================================================

 Stimuleer vrijwillige inzameling vuurwerkafval

Inspreken oriƫnterende ronde gemeenteraad Hardenberg 18 november 2014

Voorzitter, gemeenteraad en belangstellenden, ik wil het met u hebben over de aanpak van zwerf-afval. Te weten in de vorm van het stimuleren van de vrijwillige inzameling van vuurwerkafval, het strakker regelen van carbidschieten, de invoering van het principe de vervuiler ruimt op en de mogelijke invoering van een glasverbod.

Na mijn inspraak 11 juni 2013 over de aanpak van zwerfafval, wil ik nu opnieuw gebruik maken van de gelegenheid om in te spreken over de aanpak van zwerfafval.

Idee 1: Stimuleer de vrijwillige inzameling van vuurwerkafval, hierbij kan geleerd worden van de vele goede voorbeelden die hiervan zijn te vinden in Nederland (zie o.a. het Jeugdjournaal). Niet alleen wordt op deze manier de inzameling van zwerfafval gestimuleerd, maar wordt ook het risico op een vuurwerkongeval na de oud- en nieuwviering vermindert.

Idee 2: Als het gaat om de regels rondom carbidschieten en soms bijgaande vreugdevuren, mijns inziens dient daaraan een regel te worden toegevoegd, namenlijk dat de rommel binnen 48 uur na 31 december wordt opgeruimd. Helaas wordt nu in een x aantal gevallen de rommel niet of onvoldoende opgeruimd door de oud en nieuwvierders zelf, het gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat maanden later de spijkers en krammen van vreugdevuren (verbrandde pallets) nog te vinden zijn op speelweides. (Op 31 december een vent, dan op 01 jan en 02 jan ook een vent.)

Idee 3: De invoering van het principe de vervuiler ruimt op. Leuk en aardig dat “een flink deel” van de gemeente Hardenberg zwerfafval opruimt via de actie Mooi-Schoon, zolang als “een deel” van de gemeente Hardenberg zwerfafval veroorzaakt kun je spreken van dweilen met de kraan open. Daarom ben ik voorstander van de invoering van het principe de vervuiler ruimt op, dit o.a. als het gaat om Halt straffen.

Idee 4: Voer op een aantal plekken een glasverbod in. Naar verluidt zijn er (wilde) plannen om de Kotermeerstal s'avonds en s'nacht af te sluiten voor bezoekers dit n.a.v. vernielingen en de overlast van kapot glas. Mijn reactie: Voer geen verbod op mensen in, maar voer een verbod op glas in. We moeten niet de goeden aanpakken, maar de daders van de overlast.

Gemeente Hardenberg de kracht van gewoon doen.

Afrondend: Net zoals op 11 juni 2013, heb ik nu weer een kado voor de gemeenteraad meegeno-men, dit keer in de vorm van geruimd zwerfafval, vuurwerkafval en gevonden glas / kapot glas.

Allen het beste.

Gerrit Hartholt Dedemsvaart.

P.S. 2 De gemeente Hardenberg is voornemens om het vuurwerkbeleid te herzien:
P.S. 3 Voorbeelden van mediaberichtgeving over vrijwillige inzameling vuurwerkafval:
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/vuurwerkschoon-1.2615420

====================================================

Enkele  extra URL's naar informatie over de vrijwillige inzameling van vuurwerkafval:

Gemeente Dordrecht: Vuurwerafval? Ruim het op!
http://www.dordtveilig.nl/nieuws/nieuws-dordt-veilig/archief/december-2013/vuurwerkafval-ruim-het-op

Jeugdjournaal 'Vuurwerk opruimen voor geld':
http://jeugdjournaal.nl/item/326899-vuurwerk-opruimen-voor-geld.html

Collectieve vuurwerkopruimactie (gem Hardenberg 9 dec 2014)

Nieuwe bezems vegen schoon (de Toren 10 dec 2014)
http://www.detoren.net/artikelen/Nieuws/Nieuwe_bezems_vegen_schoon_71390#forward

Update 3 januari 2015 wat gebeurde er in de gemeente Nieuwleusen:
Vuurwerkactie in Dalfsen levert 600 volle tassen afval op:
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=207424
Vuurwerkactie Dalfsen: 600 volle tassen:
http://www.vechtdalcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=47977
Citaten: "De actie is bedoeld als een proef. Als de proef succesvol verloopt, worden er plannen gemaakt voor de komende jaarwisselingen." "Deze actie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het landelijke zwerfafvalfonds." Einde citaat.

de Stentor: Knaken voor knallers 3 jan 2015
http://www.destentor.nl/regio/dalfsen/knaken-voor-knallers-1.4697906

Geen opmerkingen:

Een reactie posten