woensdag 11 juni 2014

Inspreken over Zonnepanelen ook voor Huurders 10 juni 2014

Inspreken oriënterende ronde gemeente Hardenberg 10 juni 2014

Zonnepanelen ook voor Huurders

Geachte voorzitter, gemeenteraadsleden en belangstellenden. 
Ik wil het met u hebben over zonnepanelen voor huurders, of zo u wilt zonnepanelen voor huurwoningen. In de gemeente Hardenberg zijn veel koopwoningen, agrarische gebouwen, bedrijfsdaken en zelfs schuurtjes voorzien van zonnepanelen. Verbazingwekkend genoeg zijn er (bijna) geen huurwoningen te vinden in de gemeente Hardenberg waar zonnepanelen op zijn geïnstalleerd. Dit terwijl de projecten waarbij zonnepanelen op huurwoningen worden geïnstalleerd in Nederland als paddestoelen uit de grond schieten. 

Er zijn diverse manieren waarop woningbouwcorporaties, investeringen in zonnepanelen op huurwoningen kunnen financieren. Één van de financieringsmogelijkheden als het gaat om zonnepanelen op huurwoningen, is een financieringsregeling van het Energiefonds Overijssel, mogelijk gemaakt door de Provinciale Staten van Overijssel.


Veel van de lopende projecten in Nederland als het gaat om zonnepanelen voor huurders, zijn gebaseerd op het principe dat een huurder bijvoorbeeld 25 Euro per maand voor de zonne-panelen betaald, en tegelijkertijd een electriciteitsrekening heeft die bijvoorbeeld 30 Euro per maand lager is. In dit voorbeeld een voordeel voor de huurder van €60 per jaar. Je zou denken, daar is de gemeente Hardenberg met haar duurzaamheidsimago opgebouwd o.a. met Bewust Duurzaam Thuis (met name gericht op de bestaande woningvoorraad), de duurzaamheids-lening, het duurzame gemeentehuis en de duurzame gemeentewerf, als de kippen bij. Helaas tot nu toe niet.

Mijn advies aan de gemeente Hardenberg is, ga in gesprek met de woningbouwcorporaties in de gemeente Hardenberg, en ga kijken of de belemmeringen waardoor de woningbouwcorpo-raties in de gemeente Hardenberg terughoudend zijn met de installatie van zonnepanelen op huurwoningen kunnen worden weggenomen. Dat wegnemen van die belemmeringen kan indien nodig m.b.v. het Energiefonds Overijssel, en de kennis over de vele projecten die in deze al draaien in Nederland die o.a. beschikbaar is via de koepelorganisatie Aedes.

Afhankelijk van de wijze van uitvoeren leveren zonnepanelen op huurwoningen regionaal groene banen op.

Tot nadere toelichting ben ik gaarne bereid.

Zonnepanelen voor huurders? Het kan, ook in de gemeente Hardenberg.

Dank u.


Groet Gerrit Hartholt

Ter info een aantal URL's over dit onderwerp:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2014/03/cda-afdelingen-willen-zonnepanelen-ook.html

http://www.energiefondsoverijssel.nl/k/n107/news/view/577/208/woningen-in-overijssel-krijgen-zonnepanelen.html
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=172774#! http://www.zonnefabriek.nl/projecten/westerzon 
http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3672997/zonnepanelenproject-huurders-ymere.html http://www.stroomversnelling.net/over-stroomversnelling/ 

Extra info: 
http://checklistzonnepanelen.blogspot.nl/

De inspraakreactie is te vinden op de website van de gemeente Hardenberg:
http://hardenberg.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=915239/type=pdf/Inspraakreactie_dhr._G._Hartholt_inzake_zonnepanelen_ook_voor_huurders.pdf


Artikel de Stentor 11 juni 2014:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2014/06/zonnepanelen-voor-huurders-in-de.html

Update 26 juni 2014:
Aedes is gekomen met een zonnewijzer die woningbouwcorporaties helpt die vragen hebben over zonnepanelen op huurwoningen. De Zonnewijzer wordt aangeboden door Aedes, W/E Adviseurs en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Zonnewijzer voor woningbouwcorporaties is te downloaden.
http://www.aedes.nl/content/artikelen/bouwen-en-energie/energie-en-duurzaamheid/zonne-energie/zonnewijzer.xml

Zonnepanelen voor 3000 huurwoningen in Limburg (8 okt 2014):
http://www.wonenlimburg.nl/1/Nieuws-overzicht/Zonnepanelen-voor-drieduizend-huurhuizen-in-Limburg.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten