woensdag 17 april 2013

Wat gebeurt er als je een bak aardbeien duurder maakt?

In het hoogseizoen kost een bak aardbeien circa €2 a €2,50 per (grote) bak, hier worden er dan heel veel van verkocht. In het laagseizoen kost een bak aardbeien €3 a €4 en dan heb je daarvoor een kleine bak. U raadt het al er worden er dan veel minder van verkocht.

Leggen we nu een flinke heffing op de aardbeien, dan is voorspelbaar dat de vraag naar aardbeien door de hogere prijs daalt.

Wat doen we met arbeid, we leggen daar heffingen op (die heten werkgeverspre-mies). Gevolg is dat arbeid duurder wordt. Dat die duurder geworden arbeid dan tot gevolg heeft dat er minder arbeid verkocht wordt (minder mensen aan het werk), dat vinden we verbazingwekkend.

Iets wat we in het dagelijks leven heel normaal vinden, te weten als iets duurder wordt dan wordt er minder van verkocht. Zien we over het hoofd als we arbeid fors belasten met werkgeverspremies.

Dat we dat principe privé wel toepassen door te kiezen voor de goedkope zwart betaalde werkster ipv de wit betaalde werkster, maar niet op de totale arbeidsmarkt is zacht gezegd vreemd.

Veel werkgevers hebben daar nu een oplossing voor bedacht en die oplossing is vast personeel er uit doen en dat vaste personeel vervangen door flexwerkers zonder pensioenopbouw. (Vb u kent ongetwijfeld de uitdrukking: Zelfstandige Zonder Pensioen.) Lekker flexibel en vaak goedkoper dan vast personeel alles meegecalculeerd. Nog een oplossing die werkgevers bedacht hebben is het inhuren van goedkope MOE-werkers. Weer een andere oplossing die werkgevers bedacht hebben is het toepassen van allerlei constructies, hoe al die constructies heten weet ik niet, maar één is er vrij bekend en dat is de Cyprusroute.

Mijn advies:
+ Zorg dat de werkgeverspremies verlaagd worden zodat arbeid goedkoper wordt en er meer vraag komt naar arbeid.
+ Zorg dat arbeidsintensieve zaken in een laag BTW tarief vallen. Dat schoenen herstellen, rijwielen herstellen, kappers en stucadoors (deels) in het lage BTW tarief vallen anno nu, is niet voor niets. Het tijdelijk lagere BTW tarief voor het verbeteren van woningen past ook in dit kader.

Of we het lek hiermee helemaal boven water hebben dat is niet zeker, maar als het gaat om alle hens aan dek voor Banen Banen Banen, dan zijn deze maatregelen gewoon noodzakelijk. Menig MKB ondernemer die zelf de (loon)administratie doet snapt het direct. Het is nu een kwestie van tijd voordat de politici en ambtenaren het snappen. Mario Draghi heeft in ieder geval op 15 april 2013 aangegeven dat NL de loonkosten moet verlagen.

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
Werkzoekende met een arbeidshandicap (april 2013)

PS1 Resolutie: Bevordering werkgelegenheid om Nederland sterker te maken:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2010/12/aangenomen-resolutie-bevordering.html

PS2 Uitslag enquete via linkedin: De beste (financiële) prikkel voor meer banen is ......?
Verlaging werkgeverspremies 38%
Verlaging inkomstenbelasting  11%
Verlaging winstbelasting            4%
Anders (o.a. scholing)             36%
Geen mening                           10%

PS3 Voor hen die het nog niet snappen: We dwingen Zuid-Europa op dit moment om de loonkosten te verlagen op de hardste manier die mogelijk is, namelijk door de lonen gewoon te verlagen. Dat dat (straks) tot gevolg heeft dat Zuid-Europa concurrerender wordt en er (straks) banen vanuit Noord-Europa naar Zuid-Europa verplaatst gaan worden daar heeft menigeen nog niet aan gedacht.
Zie ook:
Verplaatsing productie en investeringen naar Zuid-Europa is begonnen (mei 2014):
http://geenwoordenmaarbanen.blogspot.nl/2014/05/verplaatsing-productie-en-investeringen.html

2 opmerkingen:

 1. ik had ff een vraag...
  hoeveel kost een aardbei ongeveer????
  ik stel deze vraag vanwege een werkstuk over aardbeien (ik ben 11)

  groeten Noa.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Noa.

   Dank je wel voor de vraag.

   Een bak aardbeien kost in juni 2013 ongeveer Euro 2,50. Als daar ongeveer 20 aardbeien inzitten (is sterk wisselend), dan is het €2,50 gedeeld door 20 is ongeveer 12,5 eurocent per aardbei.

   Let wel op de prijs van aardbeien wisselt nogal en het aantal aardbeien per bak varieert nogal, dit kan bijvoorbeeld komen doordat aardbeien soms heel groot kunnen zijn, maar kan ook komen doordat er grote en kleine bakken zijn.

   Misschien is het een idee om deze vraag ook aan jou ouders te stellen.

   Noa het beste.

   Groet, Gerrit Hartholt.

   Verwijderen