zaterdag 9 maart 2013

Checklist zonnepanelen (shortlist)

Waar op letten bij de aanschaf van zonnepanelen (shortlist):

1 Kijk of uw dak geschikt is en doe eventueel een (online) daktest, te veel schaduw kan funest zijn.

2 Laat twee (of eventueel meer) offertes maken door betrouwbare bedrijven en laat u deskundig informeren. Hoed u voor cowboys, deze materie vereist deskundig advies. En bij twijfel controleer of er een vergunning nodig is.

3 Controleer de kwaliteit en de garantieperiode van de zonnepanelen en de omvormer(s) in de offerte, bijvoorbeeld aan de hand van de vraag of de geoffreerde panelen door de PID test zijn gekomen.

4 Probeer uit te rekenen wat de terugverdientijd van de zonnepanelen is.
http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanelen/rekenhulp-terugverdientijd/

5 Denk na over de vraag of u de zonnepanelen wilt (laten) monitoren.

6 Denk na over het aantal zonnepanelen dat u zou willen laten plaatsen. Om financiële redenen wordt veelal geadviseerd om niet meer panelen te plaatsen dan u zelf aan electriciteit verbruikt.

7 Denk na over de financiering: spaargeld of groen lening of revolverend fonds of via de hypotheek of deal met energiemaatschappij of ...? Indien u gebruik maakt van een groen lening of iets dergelijks hou er dan rekening mee dat de aanvraag daarvan een x aantal weken kan duren en lees goed de stappenvolgorde.

8 Vraag subsidie aan als er een subsidie mogelijkheid is zoals in 2012 en 2013.
http://www.energiesubsidiewijzer.nl

9 Over de periode 01 maart 2013 tot 01 maart 2014 geldt tijdelijk het lage BTW tarief (6% ipv 21%) over het arbeidsdeel van de plaatsing van zonnepanelen. Naar verluidt wordt deze tijdelijke periode verlengd tot eind 2014. Op de offerte dient dan het arbeidsdeel (6%) en het materiaal deel (21%) gesplitst te zijn.

10 Geef aan uw verzekering (opstalverzekering), netbeheerder (via www.energieleveren.nl) en uw energieleverancier door dat u zonnepanelen laat installeren. En ga door met energiebesparen.

Voor een uitgebreidere checklist zonnepanelen + veel info ga naar:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/checklist-aanschaf-zonnepanelen.html
Of de volgende startpagina:
http://checklistzonnepanelen.blogspot.nl

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.

PS-1 Deze checklist (shortlist) heb ik geschreven nav mijn eigen ervaringen over hoe koop je zonnepanelen, deze shortlist heb ik gemaakt op advies van Pieter Parmentier.

PS-2 Indien u liever compleet ontzorgd wilt worden in deze, laat u dan ondersteunen bij de advisering en wees nog zorgvuldiger bij het kiezen van een betrouwbare installateur die ook voor monitoring kan zorgen.

PS-3 Suggesties voor verbetering van deze checklist (shortlist) zijn welkom.

PS-4 Verzoek om deze pagina een +1 te geven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten