zondag 11 april 2021

Gerrit Hartholt bij EenVandaag over Europa: Europa moet een adequaat antwoord formuleren op autocratische leiders als Poetin, Erdogan, Xi Jinping en Trump.

Op 16 mei 2019 hebben Gerrit Hartholt en Henri Schutte bij EenVandaag in een item hun mening mogen geven over Europa. Naar de mening van Gerrit Hartholt moet Europa zich niet met flutdetails als chocolade sigaretten bemoeien, maar zich met belangrijke zaken bezig houden als een antwoord formuleren op autocratische leiders als Poetin, Erdogan, Xi Jinping en Trump. Een verdeeld Europa is geen adequaat antwoord.


Foto op website EenVandaag

Deze mannen vertellen waarom ze de EU graag een beetje op afstand hebben

Naast dat Europa een adequaat antwoord moet formuleren op (buitenlandse) autocratische leiders, moet Europa zorgen voor o.a. meer veiligheid, het correct en sociaal regelen van arbeidsmigratie en er als het kan er voor zorgen dat Engeland bij de EU blijft (geen Brexit).

Voor diverse problemen geldt dat Europa onderdeel is (kan zijn) van de oplossing, helaas is Europa bij diverse problemen in 2019 onderdeel van het probleem.

Analyse leert dat in Europa de macht grotendeels ligt bij de Europese Raad van regeringsleiders en veel minder bij het Europees Parlement. In de praktijk lijkt de Europese Raad van regeringsleiders de laatste jaren soms meer op een Poolse landdag dan een slagvaardige besluitvormingsmachine. Wat we in 2021 zien is dat er nagedacht wordt om de besluitvorming in Europa te verbeteren (minder vaak unanimiteit vereist), de katalysator is waarschijnlijk de opstelling van Hongarije en Polen de laatste tijd op diverse onderwerpen.


Gerrit Hartholt EenVandaag Kalkovens Dedemsvaart #still (iets bijgekleurd)

Video:
https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/521890/
https://www.youtube.com/watch?v=WPBlHELTkto&t=2s

Anno 11 apri 2021 moet Europa naast een antwoord formuleren op autocratische leider als Poetin (Oekraïne), Erdogan (o.a. #sofagate) en Xi Jinping (Taiwan en China probeert invloed uit te oefenen in Europa bijvoorbeeld door de aankoop van havens), o.a. de coronacrisis aanpakken categorie mensenlevens redden en banen redden.

Met vriendelijke groet Gerrit Hartholt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten