dinsdag 31 december 2013

Topmanager meer dan ooit gericht op snelle winst

In de Volkskrant van 30 december 2013 staat een artikel getiteld 'Topmanager meer dan ooit gericht op snelle winst.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3569489/2013/12/30/Topmanager-meer-dan-ooit-gericht-op-snelle-winst.dhtml

Citaat uit het artikel:

Topmanagers richten zich wereldwijd meer dan ooit op kortetermijn-resultaten, ook al weten ze dat een langetermijnstrategie beter zou zijn voor hun bedrijf. Dat komt door de tucht van de financiƫle markten, blijkt uit nieuw onderzoek van organisatiebureau McKinsey.

Het 'kwaad van het kwartaalkapitalisme' is sinds het begin van de crisis eerder erger geworden dan verminderd, constateert McKinsey. Topmanagers trekken zich niets aan van internationale organisaties als de OESO, de G20 en het World Economic Forum, die de afgelopen jaren hebben gepleit voor een meer duurzame vorm van kapitalisme.

Druk toegenomen
McKinsey ondervroeg duizend topmanagers over de hele wereld. De onderzoeks-resultaten worden gepubliceerd in het januarinummer van de Harvard Business Review. Van de ondervraagde managers erkent 63 procent dat de druk is toege-nomen om zo hoog mogelijke winsten op de korte termijn te behalen.

Ruim driekwart (79 procent) van de managers zegt prioriteit te geven aan een zo hoog mogelijke winst in de komende twee jaar of op nog kortere termijn. Bijna de helft van de managers heeft een bedrijfsstrategie voor ten hoogste drie jaar. Drie-kwart zegt dat eigenlijk een strategie op langere termijn noodzakelijk is. En 86 procent erkent dat een langetermijnstrategie belangrijk zou zijn om het bedrijf te versterken en innovatie te bevorderen.

Einde citaat. Het artikel gaat nog verder.

Mijns inziens moeten we toe naar werkgelegenheids optimalisatie i.p.v. winstmaximalisatie.

Met vriendelijke groet Gerrit Hartholt
Anno dec 2013 werkzoekende met een arbeidshandicap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten