zondag 28 juli 2013

Huis beter verkoopbaar dankzij zonnepanelen

Uit het afstudeeronderzoek van masterstudent Thomas Wissink (Bouwkunde TU/e), blijkt dat huizenkopers woningen met zonnepanelen extra aantrekkelijk vinden. Ze kiezen eerder voor een woning met zonnepanelen. Van de ondervraagden bleek zelfs 78% bereidt extra te betalen voor de aanwezigheid van een zonnepanelensysteem op een koopwoning.

Artikel op Cobouw.nl 23 juli 2013:
http://www.cobouw.nl/nieuws/e-installatie/2013/07/23/zonnepanelen-maken-huis-beter-verkoopbaar

Citaat 1: "Uitgaande van een systeem dat zeshonderd euro per jaar bespaart, was de gemiddelde prijs die mensen extra wilden betalen zevenduizend euro. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een dergelijk (PV) systeem." Einde citaat.

Citaat 2 uitspraak Thomas Wissink: "De uitkomsten van het onderzoek zijn interessant voor woningbezitters die in zonnepanelen willen investeren, maar niet zeker zijn of zij gaan verhuizen voor de investering is terugverdiend. Zonnepanelen hebben zelfs zo'n positieve invloed op de keuze van de woning, dat een (PV) systeem een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan." Einde citaat.

Dit lijkt mij een interessant onderzoek.

Persoonlijk ben ik ook van mening dat een koopwoning met zonnepanelen (PV-systeem) die te koop staat aantrekkelijker is voor potientiƫle kopers (de totale woonlasten bestaan immers niet alleen uit hypotheekrente maar ook uit o.a. energiekosten). Of het zinvol is om een te koop staande woning zonder zonnepanelen, alsnog te voorzien van zonnepanelen om deze aantrekkelijker te maken voor potentiƫle kopers hangt denk ik helemaal van de situatie af, ik zou daar persoonlijk na inwinning van betrouwbaar advies een x aantal nachtjes over willen slapen. Daarbij geldt zoals altijd bij zonnepanelen, doe zaken met een betrouwbare leverancier / installateur. Voor hen die niet weten hoe lang ze nog in hun koopwoning blijven wonen (terugverdientijd zonnepanelen) en daarom twijfelen, kan dit afstudeeronderzoek een argument zijn om er toch eens over na te gaan denken.

Update 8 oktober 2013:

In opdracht van Natuur & Milieu heeft Motivaction een onderzoek gedaan, uit dat onderzoek komt naar voren dat 44% van de Nederlanders een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vindt om te kopen dan een huis zonder zonnepanelen.

Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op:
http://www.zonzoektdak.nl/nieuws/zonnepanelen-maken-verkoop-huis-aantrekkelijker/?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=N%26M+Nibri+8+oktober

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.

Checklist zonnepanelen (longlist + veel info)
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/checklist-aanschaf-zonnepanelen.html

Startpagina:
http://checklistzonnepanelen.blogspot.nl

Update: Het energielabel op de koopwoningmarkt:
http://www.rijksoverheid.nl/regering/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/04/11/het-energielabel-op-de-koopwoningmarkt.html
Ter info: woningen die voorzien zijn van zonnepanelen krijgen daardoor vaak een gunstiger energielabel.

1 opmerking: