woensdag 3 oktober 2012

Stijging werkloosheid bedreiging voor Euro

Steeds meer economen zijn van mening dat de stijging van de werkloosheid in veel Euro landen een bedreiging aan het vormen is voor de Euro.

The Economist 01 oktober 2012 hierover:
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/10/euro-crisis?fsrc=scn/tw_ec/getting_worse_more_slowly_isnt_good_enough

Citaat: "If the massive and growing unemployment problem isn't addressed soon and aggressively, all the hand-wringing and summiteering and negotiating and bloviating over fiscal and banking integration will have been for naught. Angry electorates will finally declare: enough." Einde citaat.

Het vermoeden is dat Europa alleen uit de crisis kan komen als Snoeien en Groeien hand in hand gaat, naar verluidt deelt het IMF die mening.

Alleen Snoeien zal niet voldoende zijn, nog sterker hoe hoger de werkloosheid oploopt in de EU landen hoe groter de kans dat de Euro alsnog het loodje gaat leggen. Dan zijn alle inspanningen en alle Eurotoppen voor niets geweest.

Wat wordt het? (Variant op operatie geslaagd en patiƫnt overleden.)

1 Euro gered en banen gered.
2 Euro gered en banen overleden.
3 Euro overleden en banen overleden.

Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar variant 1, maar de tijd dringt.

Met bezorgde groet, Gerrit Hartholt.

P.S. De geschiedenis zal leren, of Europa in staat is om de werkloosheid aan te pakken ja of nee. Zo nee, dan zal de geschiedenis leren waar en wanneer het onverhoopt alsnog mis is gegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten