dinsdag 2 februari 2021

Open brief aan de demissionaire staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer inzake Telemarketing / Consumentenbescherming



Open brief aan de demissionare staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer

Datum 20 januari 2021

Geachte demissionaire staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Veel Nederlanders hebben hun telefoonnummer geregistreerd in het bel-me-niet register, desondanks krijgen ze verkooptelefoontjes, soms zelfs tientallen. Verder blijkt uit een aantal publicaties dat er sprake is van de illegale handel in contactgegevens van consumenten. Citaat uit één van die publicaties: “Maar hoe de verkopers ook aan gegevens komen, wie eenmaal in de bestanden zit, komt er ook met het Bel me niet register vaak niet meer uit.” Einde citaat. Indien dat klopt dan verklaart dat voor een deel de ongevraagde verkooptelefoontjes. 

Ondergetekenden vragen om handhaving van de bestaande regels rond consumentenbescherming, en vragen om een einde te maken aan de illegale handel in contactgegevens. Als het gaat om eventuele nieuwe regels rond consumentenbescherming, en zelfregulering zoals het Centraal Intermediair Register Energiemarkt, ook daarvoor geldt dat die regels gehandhaafd moeten worden willen ze effect hebben.

Naspeuring leert dat diverse verkooporganisaties soms drie officiële regels rond consumentenbescherming overtreden, twee daarvan zijn de overtreding van het bel-me-niet register en de privacywetgeving, dat laatste door illegaal verkregen contactgegevens.

Zie ook de petitie: Stop de verkooptelefoontjes, handhaaf het bel-me-niet register
https://petities.nl/petitions/stop-de-verkooptelefoontjes-handhaaf-het-bel-me-niet-register?locale=nl

Getekend

Gerrit Hartholt initiatiefnemer
Arsanio Wiet

– Artikel: Telefonische verkoop: Bel me niet, Robbie!
– Gevoelige persoonsgegevens van hand tot hand bij energieverkopers
– Artikel: Zo komen energieverkopers aan je telefoon- en bankrekeningnummer
Citaat: "Voor het luttele bedrag van drie cent gaan persoonsgegevens al over de toonbank, om een leger aan hunkerende telefonische verkopers van nieuwe ‘slachtoffers’ te voorzien – als ze niet gratis worden uitgewisseld. Maar hoe de verkopers ook aan gegevens komen, wie eenmaal in de bestanden zit, komt er ook met het Bel me niet register vaak niet meer uit." Einde citaat.
– Artikel: Grootschalige handel in privégegevens vijftigplussers voor WhatsAppfraude
Citaat: "In de digitale onderwereld lijken de gegevens voor een groot deel te komen uit callcenters die energiecontracten verkopen." Einde citaat.
- Artikel: Telefoonterreur om energie blijkt hardnekkig
– Bel-me-niet register
– Het Centraal Intermediair Register Energiemarkt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten