Beleidsmatig betekent gedogen vaak dat iets formeel niet is toegestaan, maar dat er niet ingegrepen wordt als het gebeurd. Eigenlijk komt het er op neer dat de overheid dan niet goed kan kiezen tussen is iets geoorloofd ja of nee.
Hoe kun je gedogen herkennen, hierbij enkele spraakmakende voorbeelden.
Bij het onderwerp uitbuiting Oost-Europeanen, kan gedogen herkend worden aan het feit dat de overheid jarenlang niet adequaat ingreep, met als gevolg dat Oost-Europeanen wel werden ingehuurd door Nederlandse bedrijven maar Nederlandse arbeidsgehandicapten niet. (Dankzij mensen als John Kerstens komt daar nu langzamerhand verandering in, al mag het sneller.)
Bij het onderwerp vervanging vaste-banen door flex-banen, kunnen we gedogen herkennen aan het feit dat de overheid ondanks dat het weet dat flex-banen all-in goedkoper zijn dan vaste-banen, tot nu toe niet ingrijpt (mede op instigatie van degenen die profiteren van de goedkope flexkrachten), en daarmee de massale vervanging van vaste-banen door flex-banen die (al enige tijd) plaats vindt oogluikend "goedkeurd".
Bij het onderwerp kabinet Rutte2 kunnen we gedogen herkennen aan het feit dat het kabinet Rutte2 geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, hoe lang dat goed gaat dat zal de tijd leren.
Bij het onderwerp softdrugsbeleid kan gedogen herkend worden aan het feit dat de softdrugsbendes "gesubsidieerd" worden via de achterdeur van de coffeeshops. Dat "subsidiƫren" van de softdrugsbendes is vanaf het moment dat het kwartje is gevallen in de ogen van velen te soft voor woorden.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3450199/2013/05/31/Stop-met-subsidieren-van-softdrugsbendes.dhtml
Bij het onderwerp illegaal vuurwapenbezit kan gedogen herkend worden aan het feit dat de overheid de laatste jaren heel hard holde van hennepkwekerij naar hennepkwekerij (goed voor de conditie van menige politie / justitie functionaris), maar niet hard holde als het gaat om de aanpak van het illegale vuurwapenbezit en de illegale vuurwapenhandel. Het vermoeden is zelfs dat er jarenlang menigmaal niet doorgerechercheerd is op geconfisqueerde vuurwapens als er een drugsbende werd opgerold. Dat velen een hoog wietgehalte in de lucht niet wenselijk vinden dat is vanuit o.a. de culturele achtergrond begrijpelijk, maar als je tegen een hoog wietgehalte in de lucht bent dan moet je toch zeker tegen een hoog loodgehalte in de lucht zijn. (Als je tegen softdrugs bent, dan ben je ook tegen het "subsidiƫren" van de softdrugsbendes.) Het merkwaardige feit doet zich echter voor dat de Nederlandse overheid al enige jaren harder holt om illegale hennepkwekerijen aan te pakken dan om het illegale vuurwapenbezit aan te pakken. Hoe zout wil je het gegeten hebben?
http://www.crimesite.nl/politie-nam-33-kalashnikovs-in-beslag/
Bij het onderwerp pesten op het werk kan gedogen herkend worden aan het feit dat de overheid alles en iedereen oproept (juni 2015), via de campagne Herken Pesten, om pesters op het werk aan te spreken op hun gedrag. Maar dat die zelfde overheid als het er op aankomt (tot nu toe) zelf niet pesters op het werk aanspreekt op het gedrag (hooguit tot nu toe een enkele zeldzame keer). Aangezien er naar verluidt sprake is van een slangenkuil in Den Haag (vernomen uit inside bronnen) en overheidsorganen er naar verluidt niet voor terugdeinzen om zelf personeel weg te pesten op allerlei manieren, kan het zijn dat de politici van mening zijn dat dat normaal is en daarom niet geneigd zijn om in te grijpen als bedrijven werknemers wegpesten.
Groet Gerrit Hartholt initiatiefnemer petitie Stop pesten op het Werk! en ervaringsdeskundige
https://nl.linkedin.com/in/gerrithartholt/nl
P.S.1 Kent u andere voorbeelden van gedoogbeleid dat rare effecten oplevert? Meld dat dan via het navolgende reactieformulier. Dat reactie formulier staat op modereren, dat betekent dat reacties niet automatisch worden toegevoegd en er besloten kan worden om deze niet te publiceren (wordt wel eerst gelezen).
P.S.2 Aangezien het niet zeker was / is of de politici deze campagne gaan gedogen (is namenlijk een gedurfde campagne), waren de politici niet uitgenodigd voor de start (kick-off) van de campagne Herken Gedogen, en is de locatie van de kick-off geheim gehouden, laat dat helder zijn. De initiatiefnemer van deze campagne wilde op deze manier o.a. voorkomen dat de politici alle publiciteit naar zich toe zouden trekken tijdens de kick-off.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten