maandag 28 november 2011

Kritiek op CO2 emissiehandel zwelt aan

In het FD van 28 nov 2011 staat een artikel over de toenemende kritiek op de CO2 emissiehandel.

Hierbij een samenvatting van dat artikel.

De prijs van emissierechten staat op een historisch dieptepunt en kan volgens marktvorsers de komende tijd nog verder dalen.

Dat komt door een overschot aan emissierechten in de markt. Het Europese handelssysteem voor de uitstoot van broeikasgassen (ETS) komt daardoor verder onder vuur te liggen.

De kritiek kwam eerst van milieuorganisaties. Zij vinden dat de Europse Unie te gul is geweest bij het verstrekken van gratis emissierechten aan het bedrijfsleven. Hierdoor zakt de prijs en worden bedrijven onvoldoende geprikkeld om te investeren in schone productietechnieken, het oorspronkelijke doel van het mechanisme.

Sinds kort klagen ook veel zakenbankiers. Er is amper handel. De prijs van het recht om een ton broeikasgas CO2 uit te stoten zakte vrijdag (25/11/2011) met ruim een procent tot €7,71. Dat is een daling van bijna 25% in twee weken tijd.

Om meer handel te creeren willen de zakenbankiers graag dat de EU het aantal uitstootrechten terugschroeft. 'Het zou voor de markt beter zijn als er ambitieuzere klimaatdoelen komen', zegt Peter de Waal van ABN Amro. Bankiers van Deutsche Bank, Barclays Capital en UBS laten vergelijkbare geluiden horen.

De vraag is of daar op dit moment politieke wil voor is.

Einde samenvatting.

Commentaar: Er bestaat bij een groeiende groep mensen en organisaties de indruk dat het EU CO2 emissiehandelssysteem ETS op dit moment niet zo werkt als bedoeld. Of de politiek gaat er voor zorgen dat het ETS wel zo gaat werken zoals bedoeld of de politiek zorgt dat op een andere manier de doelen gehaald gaan worden eventueel door een combinatie van maatregelen hierbij is vergroening van het BTW stelsel een optie. De EU zal in 2050 duurzaam zijn of zal niet zijn, dit vraagt om actie nu. Het duurzaamheidsvraagstuk vooruitschuiven maakt het straks moeilijker oplosbaar, duurder en riskanter. Daarbij biedt het inspelen op duurzaamheid juist economische kansen.

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.

Updates:
1 Brussel wil CO2-uitstoot duurder maken TcTubantia.nl 25 juli 2012
http://www.tctubantia.nl/nieuws/algemeen/economie/11434629/Brussel-wil-CO2-uitstoot-duurder-maken.ece

2 Falende CO2-markt door Brussel aangepakt Duurzaamnieuws.nl 28 juli 2012
http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=85335

zondag 27 november 2011

Adviezen Sustainable Finance Lab

Donderdag 24 november 2011 heeft het Sustainable Finance Lab met o.a. Herman Wijffels haar aanbevelingen gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Utrechtse Academiegebouw. Ik had het geluk daarbij aanwezig te mogen zijn.

Hoofdconclusies en aanbevelingen d.d. 24 nov 2011 pdf
http://www.sustainablefinancelab.nl/files/2011/11/Sustainable-Finance-Lab-hoofdconclusies-en-aanbevelingen-24-11-2011.pdf 

URL Sustainable Finance Lab
http://www.sustainablefinancelab.nl

Onderzoek Motivaction
http://www.motivaction.nl/content/vraag-om-koerswijziging-financi%C3%ABle-sector

Zelf vindt ik de conclusie over de sociale en ecologische aspecten extra interessant, dit is ook wel eens kort samengevat "sociaal dividend" genoemd.

Terug naar beschaafd bankieren Nieuwsuur 25 nov 2011

Mijn advies aan het Sustainable Finance Lab i.v.m. de vervolgstudies: Verlaag de premiedruk op arbeid d.m.v. een verschuiving naar andere heffingsgrondslagen #duurzaam #susfinlab banen = sociaal dividend.

Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.