Hierbij kort enige informatie over het onderhoud en het schoonmaken van zonnepanelen.
http://www.hoe-koop-ik.nl/zonnepanelen/alles_over/termen/artikel/1165/onderhoud-zonnepanelen
http://www.energiekeuzes.nl/werking-zonnepanelen/onderhoud/
http://zonnepanelenreinigen.blogspot.be
http://www.greenem.nl/zonnepanelen/veel-gestelde-vragen#schoonmaak
http://thuiszonnepanelen.nl/zonnepanelen-reinigen/
http://www.sunnshop.nl/informatie/zonnepanelen-reinigen.html
https://www.zelfenergieproduceren.nl/kennisbank/tips/schoonmaken-van-uw-zonnepanelen-tips-en-afraders/?src=zepupdate201407
Tips Enexis:
- Gebruik een tuinslang om (fijn)stof na een droge periode van uw zonnepanelen af te spoelen. De druk uit uw tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen. (Redactie: Niet doen bij warme zonnepanelen.)
- Laat 1x per jaar uw zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf schoonmaken. Ze gebruiken voor het schoonmaken ontkalkt water (osmosewater) en een speciale zachte borstel, die het glas niet beschadigt.
- Gebruik altijd een zachte doek of een zachte nylon borstel wanneer u hardnekkig vuil verwijdert.
Wat te doen met vogelpoep op je zonnepanelen:
http://zonneenergie.eu/vragen/#more-581
Een tip die ik veel ben tegen gekomen tot nu toe, is om 1x in de zoveel tijd met een natte doek of zachte spons (gebruik gewoon water zonder schoonmaakmiddel) de panelen schoon te maken, een gunstige tijd om de zonnepanelen schoon te maken is in het voorjaar. Pak desnoods een zachte ragebol (lange steel) en wikkel daar die natte zachte doek omheen, het alternatief is een ramenwasser met lange steel en zachte spons aan het uiteinde. Zet eventueel de tuinslang er even op, doe dit bij voorkeur niet bij "warme" zonnepanelen. In gebieden met veel (industrieel) stof / roet en als de panelen (bijna) horizontaal liggen zal het schoonmaken vaker nodig zijn. En denk om uw veiligheid.
Let op: Zet de tuinslang niet op de zonnepanelen als deze "warm" zijn. Vraag dit desnoods na bij uw adviseur.
De verhalen over osmotisch, gedemineraliseerd, c.q. kalkvrij water heb ik tot nu toe niet 100% kunnen verifiëren, naar ik begrijp bestaat de kans dat als je kalkhoudend water gebruikt (leidingwater) dat er dan een (dun) kalklaagje op de zonnepanelen kan gaan zitten. Een voorraadje regenwater heeft daarom de voorkeur boven kraanwater (regenwater bevat geen kalk), en dat u de zonnepanelen liefst (streeploos) droog maakt indien u kraanwater gebruikt. Gebruik zacht materiaal om geen krassen te maken, en als de panelen zwaar vervuild zijn maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen als allesreinigers of glassex.
Naar verluidt is het in specifieke situaties wenselijker om met osmotisch, gedemineraliseerd water de zonnepanelen schoon te maken, bijvoorbeeld bij een lage hellingshoek (bijna horizontaal), dit omdat de kans dan groter is dat er zich stof / vuil aan het zonnepaneel gaat hechten, vraag hier naar bij uw adviseur.
Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
Men MOET de zonnepanelen nin 2x per jaar schoonmaken in sommige gebieden meerdere malen, om de optimale energie op te wekken.
BeantwoordenVerwijderenMen MOET met osmose water of vergelijkbare de panelen liefst 's-avonds schoonmaken, geen wasmiddel dat is killing voor de panelen.
Voor mensen die niet op het dak willen kan men gratis een offerte aanvragen op www.offerteschoonmakenzonnepanelen.nl
U hiermede op de hoogte gebracht,
mvg,
Jacques van den Berg
Beste Jacques.
VerwijderenDat zijn wel heel veel moeten. Mijn vraag aan jou is, waarom moet er met osmose water (of iets vergelijkbaars) schoon gemaakt worden? Graag argumenten, want ik ben op dit moment niet overtuigd.
Bij voorbaat dank voor jou reactie.
Jacques het beste.
Groet, Gerrit Hartholt.
PS De door jou geplaatste URL doet het niet ook niet na copy and paste.
Lijkt mij een serieuze partij, NOT :-)
BeantwoordenVerwijderenBeste Anoniem.
VerwijderenDank voor de reactie, ik snap wat je bedoelt. Toch hoop ik dat Jacques met argumentatie komt, zodat ondergetekende en mensen als jij kunnen beoordelen of osmose water (of iets dergelijks) zinvol is ja of nee.
Anoniem het beste.
Groet, Gerrit Hartholt.
bedankt!
BeantwoordenVerwijderenBeste Glazenwasser Amsterdam
VerwijderenGraag gedaan.
Groet Gerrit Hartholt.
Is het voor mensen die energie terug willen leveren aanbevolen om ook verschillende aanbieders van zonnepanelen te vergelijken? Bij ons kun je tot nu toe alleen energie vergelijken maar misschien zijn zonnepanelen ook een optie?
BeantwoordenVerwijderenBeste Vergelijkexpert.
VerwijderenDank voor de vraag.
Als ik uw vraag goed begrijp, gaat het over zonnepanelen voor mensen die zodanig veel zonnepanelen willen plaatsen (kunnen plaatsen) dat ze meer energie terug gaan leveren dan ze zelf verbruiken. Ook in die situatie is het goed om te kijken naar verschillende aanbieders van zonnepanelen. Wellicht is het dan ook handig om te kijken welke energie leverancier welk bedrag betaald per terug geleverde kWh (daar zit verschil in).
Groet Gerrit Hartholt.
Top blog, moeilijk om op het dak te komen helaas :(
BeantwoordenVerwijderenBeste Hert.
VerwijderenDank u wel voor het compliment.
Wellicht een idee om enkele zwarte pieten in te huren. ;-)
Groet Gerrit Hartholt.
Waarom geen glassex?
BeantwoordenVerwijderenBeste Anoniem.
VerwijderenDank je wel voor de reactie.
Durf ik zo niet te zeggen, zou in ieder geval geen "agressieve" middelen gebruiken.
Groet Gerrit Hartholt.