Dit is een checklist aanschaf zonnepanelen met heel veel informatie.
1 Kijk of uw dak geschikt is en doe een (online) daktest.
Overzicht online daktesten als zonnekaart, zonatlas etcetera:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/04/online-daktesten-voor-zonnepanelen.html
Er zijn ook Apps voor op de iPhone waarmee een daktest mogelijk is:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/apps-voor-zonnepanelen.html
Een hulpmiddel is om een dakpan op te meten en de dakpannen te tellen hxb.
Tip van Vincent Dekker (dagblad Trouw): Controleer in de maanden maart tot oktober of het dakdeel waar u zonnepanelen wilt plaatsen of daar sprake is van schaduw. Een beetje schaduw is niet zo erg, daar kan indien nodig bij de plaatsing (technisch) rekening mee gehouden worden. Als er sprake is van veel schaduw dan is plaatsing van zonnepanelen financieel gezien minder interessant.
https://twitter.com/VincentDekker4/status/312908239601795072
2 Laat twee (of eventueel meer) offertes maken door betrouwbare bedrijven en laat u goed informeren. Persoonlijk heb ik als particulier in februari 2013 een offerte laten maken door een landelijk werkend bedrijf, www.zonzoektdak.nl (inkoop collectief) en een regionaal bedrijf www.solar1.nl.
* De sterkte van het dak en de windbelasting kunnen van invloed zijn op het maximale aantal zonnepanelen (PV) dat op een dak kan.
* Als er sprake is van schaduwwerking om wat voor reden dan ook, dan kan het zijn dat er specifiek maatwerk nodig is, laat u daarover goed informeren door een vak-man/vakvrouw.
* De aansluiting in de meterkast verdient specifieke aandacht oa ivm 1 fase of 3 fase aansluiting.
http://zonneenergie.eu/zonne-energie-en-de-meterkast/
* Bij plaatsing van zonnepanelen op het dak van huis of schuur is meestal geen vergunning nodig, echter bij twijfel navragen. Indien de zonnepanelen niet op het dak van huis/schuur worden geplaatst dan is er (bijna) altijd een vergunning nodig.
* Indien de ventilatiepannen te hoog zijn dan kan het zijn dat die verplaatst moeten worden.
* Er is een maximum capaciteit aan hoeveel zonnepanelen op een meterkast aan-gesloten kunnen worden. Vb: bij een 1x35A aansluiting kan er maximaal 8050 Wp aan zonnepanelen worden aangesloten (wel verdeeld over 2 groepen), daarboven is een extra aanpassing nodig van de meterkast.
http://www.solarzonnepanelen.nl/aansluiting.html
3 Controleer de kwaliteit en de garantieperiode van de zonnepanelen in de offerte, bijvoorbeeld aan de hand van de vraag of de geoffreerde panelen door de PID test zijn gekomen. PID staat voor Potential Induced Degradation vrij vertaald poten-tiële degradatie / achteruitgang.
http://zonneenergie.eu/pid-test-zonnepanelen/
Andere tests van zonnepanelen (TÜV / Photon / PV Magazine):
http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-test/#more-541
Hoe de kwaliteit van omvormers te controleren is mij niet helemaal duidelijk, naar verluidt moeten omvormers aan de volgende norm voldoen IEC 61727:2004.
http://www.allesoverzonnepanelen.nl/systeem/omvormer/
http://www.allesoverzonnepanelen.nl/wp-content/uploads/2011/06/IEC-61727_2004-Photovoltaic-PV-systems.pdf
Bij de 2 offertes die ik in 2013 heb laten maken zaten in beide gevallen een SMA omvormer.
4 Probeer uit te rekenen wat de terugverdientijd van de zonnepanelen (PV) is.
http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnepanelen/rekenhulp-terugverdientijd/
http://www.zonnepaneel-prijs.biz/financieel.html
http://www.zonnepanelencalculator.nl/
Hou rekening met de instralingsfactor:
http://www.zonnepanelen-info.nl/images/90.jpg
http://www.allesoverzonnepanelen.nl/wp-content/uploads/2011/01/maximale-opbrengst-is-afhankelijk-van-dakorientatie-en-dakhelling.jpg
Opbrengst in kWh rekentool (let op: locatie en type zonnepaneel instellen):
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Persoonlijk heb ik februari 2013 conservatief gecalculeerd, op basis van 980 uur zon, instraling circa 75% ivm plaatsing op het westen, energieprijs 0,195 €/kWh en prijsstijging per jaar van 2,5%. Daarmee kwam ik (met de 1e rekentool en de prijzen van de offertes feb 2013) op een terugverdientijd van 9 jaar.
Ik ben op zoek naar meer goede online rekentools op internet.
5 Denk na over de vraag of en zo ja hoe u de zonnepanelen wilt (laten) monitoren.
Via bluetooth: vereist PC met bluetooth (dongel), software pakket en omvormer met bluetooth.
http://www.sma-benelux.com/nl_BE/producten/software/sunny-explorer.html
Via internet: dit vereist of een kastje in de meterkast verbonden met internet, of een omvormer met aansluiting voor een computerkabel (sluit een computerkabel aan van de omvormer naar de modem/router).
Enkele voorbeelden:
http://www.directsolar.nl/informatie-en-advies/ontwerp-uw-systeem/wat-houdt-direct-zeker-in/
http://www.youtube.com/watch?v=qkbfKeMHe7U
http://www.sma-benelux.com/nl_BE/producten/monitoring-systems.html
Via wifi: vereist een omvormer met wifi.
Indien uw zonnepanelen installatie via een kastje of via een computerkabel verbonden is met internet, dan kunt u indien u een SMA omvormer heeft, gebruik maken van de Sunny Portal en de Sunny Apps voor smartphones en tablets.
http://www.sunnyportal.com/templates/start.aspx?ReturnUrl=%2f
Iemand die computer handig is zou vermoedelijk zijn/haar NAS geschikt kunnen maken voor het monitoren van de PV installatie.
6 Denk na over het aantal zonnepanelen dat u zou willen laten plaatsen. Indien u in de omstandigheid verkeert dat u meer zonnepanelen kunt laten plaatsen dan uw huishouden zelf aan electriciteit verbruikt, dan is de kans groot dat u voor de electriciteit die u niet kunt salderen alleen maar het "kale" leveringstarief terugkrijgt van uw energieleverancier, wel neemt het aantal mogelijkheden (vb Vandebron Zonnecollectief) en energieleveranciers (vb Qurrent) die meer willen betalen toe. Veelal adviseren adviseurs om dan niet meer panelen te plaatsen (uit financieel oogpunt), dan dat u zelf aan electriciteit verbruikt. Maar u mag gerust om voor u moverende redenen er meer laten plaatsen, bijvoorbeeld als u het niet voor het geld doet maar voor het milieu of als u verwacht op termijn in een plug-in hybride / electrische auto te rijden of als u ergens een deal kunt sluiten zodat u meer terugkrijgt dan het "kale" leveringstarief. (Zie ook T-2 Terugleververgoeding navolgend.)
7 Denk na over de financiering: spaargeld of groen lening of revolverend fonds of via de hypotheek of deal met energiemaatschappij of ...? Indien u gebruik wilt maken van een groen lening of iets dergelijks, hou er dan rekening mee dat de aanvraag daarvan een x aantal weken kan duren, en lees goed de stappenvolgorde.
8 Vraag subsidie aan als er een subsidie mogelijkheid is, en vraag hoe het zit met de eventuele BTW teruggave (voor zolang als het duurt).
http://www.energiesubsidiewijzer.nl
http://www.milieucentraal.nl/btwzonnepanelen
9 Over de periode 01 maart 2013 t/m 30 juni 2015 geldt tijdelijk het lage BTW tarief (6% ipv 21%) over het arbeidsdeel van de plaatsing van zonnepanelen. Op de offerte dient dan het arbeidsdeel (6%) en het materiaal deel (21%) gesplitst te zijn.
10 Melding doen. Geef aan uw verzekering (opstalverzekering), de netbeheerder (via www.energieleveren.nl) en uw energieleverancier door dat u zonnepanelen (PV) laat plaatsen. Er is ook nog de mogelijkheid om een aparte Zonne-energie Verzekering af te sluiten, en er is vaak ook de mogelijkheid om de garantietermijn voor de omvormer of omvormers te verlengen. Een extra voordeel van de aanschaf van zonnepanelen is dat het vaak een verbetering van het energielabel van de woning oplevert.
11 Ga door met energiebesparen.
Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
Deze checklist heb ik geschreven nav mijn eigen ervaringen over hoe koop je zonnepanelen.
Diversen / Bijzonderheden in alfabetische volgorde:
A-1 Andere checklisten zonnepanelen (lijst):
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/04/andere-checklisten-lijst.html
A-2 Aanbieders zonnepanelen (wiki):
http://dewiki.nl/index.php/Overzicht_aanbieders_zonnepanelen
A-3 Azimut (orientatie op het zuiden) bepalen?
Er zijn diverse Apps die daar bij kunnen helpen (niet door mij getest), vb'n:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/apps-voor-zonnepanelen.html
Professionals hebben vaak meetapparatuur bij zich.
Met enige handigheid is Google Compass te gebruiken:
http://googlecompass.com
A-4 Apps voor zonnepanelen:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/apps-voor-zonnepanelen.html
B Indien u later zonnepanelen wilt bijplaatsen (als daar ruimte voor is), dan dient u goed te overleggen met uw installateur. Indien uw omvormer(s) capaciteit over hebben dan kan bijplaatsen zonder vervanging / omwisseling van de omvormer(s) tot een bepaalde grens. Indien uw omvormer(s) geen capaciteit over hebben (wat meestal het geval is), dan kan vervanging of plaatsing extra omvormer(s) nodig zijn, of kunt u in overleg met de installateur micro-omvormers toepassen op de extra panelen. Laat u goed informeren.
C-1 Standpunt branche organisatie Uneto-VNI over controle zonnepanelen:
http://www.uneto-vni.nl/zakelijk/actueel/actueel-berichten/actueel-2013/installatiebranche-pleit-voor-verscherpte-controle-op-zonnepanelen-uneto-vni
C-2 Consumentenbond: Zelf stroom opwekken met zonnepanelen.
http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/extra/wat-zijn-zonnepanelen/
C-3 Calculator voor zonnepanelen (voor bedrijven en ..........):
http://zonnepanelencalculator.nl
http://pvcalc.ltoweb.nl/start.php
E Voor een (indicatief) Energielabel zie:
http://www.energielabelatlas.nl/
De plaatsing van zonnepanelen draagt bij aan het verbeteren van het (indicatieve) energielabel van een woning, wel zelf de na-isolatie etc gegevens aanvullen op de website Meer Met Minder (kwestie van doorklikken). Door allerlei maatregelen als dubbel glas, na-isoleren, zuinigere ketel, zonnepanelen etcetera, heeft mijn huis nu een lagere energierekening en een beter (indicatief) Energielabel te weten van C naar A. Na 1 jan 2015 heeft (bijna) iedereen een voorlopig energielabel per post gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, daarin is veelal de reeds aangebrachte na-isolatie en/of geplaatste zonnepanelen niet verwerkt.
D-1 Doe-Het-Zelf zonnepanelen plaatsen?
http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/14831-zelf-plaatsen-van-zonnepanelen.html
http://www.wijwillenzon.nl/faq/3/technische-vragen/13/kan-ik-de-zonnepanelen-zelf-installeren.html
D-2 Duurzame energie initiatieven en energie coöperaties bij u in de buurt?
http://www.hieropgewekt.nl/initiatieven
F-1 Fabrikanten van zonnepanelen:
http://waaromzon.nl/zonnepanelen/fabrikanten
F-2 FAQ's over zonnepanelen:
https://www.nudge.nl/buurten/downloads
http://www.siderea.nl/zonne-energie/faq/faq.html
F-3 1 fase of 3 fase(n) bij zonnepanelen?
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/04/1-fase-of-3-fase-bij-zonnepanelen.html
Fin-1 Salderen en de toekomst daarvan:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2014/08/salderen-en-de-toekomst-van-salderen.html
Fin-2 Rente groenlening voor zonnepanelen fiscaal aftrekbaar?
http://www.greenloans.nl/Doelpagina-FAQ/568/86118/Is-de-rente-die-ik-moet-betalen-voor-mijn-groene-lening-fiscaal-aftrekbaar.html
http://www.greenloans.nl/Doelpagina-FAQ/568/86118/Is-de-rente-die-ik-moet-betalen-voor-mijn-groene-lening-fiscaal-aftrekbaar.html
Fin-3 Zonnepanelen zonder investeren?
http://www.dichtbij.nl/capelle-krimpen/ondernemersnieuws/artikel/2653198/zonnepanelen-zonder-investeren.aspx
Er zijn tegenwoordig diverse manieren om zonnepanelen te installeren op uw dak zonder zelf daarin geld te hoeven investeren. Laat u goed informeren, controleer de kwaliteit en garantie op de zonnepanelen / omvormer(s) en controleer of en zo ja wanneer u eigenaar van de zonnepanelen wordt.
G-1 Geen dak of ongeschikt dak?
Enkele alternatieven:
Solar Green Point http://www.solargreenpoint.nl
Zonnepanelen voor elkaar http://www.zonnepanelenvoorelkaar.nl
Voorbeeld microkrediet project:
http://www.samrawitmicrokrediet.com/projecten/projecten_solar.htm
G-2 Greenchoice? Marge regel Greenchoice:
http://www.greenchoice.nl/thuis/zelf-opwekken/energie-terugleveren
Let op: kan alleen bij een digitale meter.
H-1 Huurwoning en Zonnepanelen? Het kan:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/04/zonnepanelen-voor-huurders.html
H-2 Handboek Zonne-Energie + Blog over Zonnepanelen van Lex Schiedam.
http://zonneenergie.eu/
H-3 Hoe wordt een zonnepaneel gemaakt?:
http://www.greenem.nl/zonnepanelen/hoe-werkt-het/hoe-wordt-een-zonnepaneel-gemaakt
I In-het-dak ipv op het dak?
http://www.zon7.nl/info/zonnepanelen-dak/zonnepanelen-in-dak/
http://www.solarzonnepanelen.nl/zonnepanelen-in-dak.html
http://mijnenergiefabriek.nl/mijn-zonnedaksysteem/39-mijn-zonnedaksysteem.html
Dunne film zonnepanelen (thin-film / a-Si / TF-Si / CdTe / CIS / CIGS / CdTe / DSC etc) zijn geschikter voor in-dak systemen dan Mono of Polykristal zonnepanelen. De opbrengst daalt bij dunne film zonnepanelen minder bij stijging temperatuur, en reken maar dat in-dak zonnepanelen warm kunnen worden.
K Kiezen tussen panelen op het Oosten of het Westen?
http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3331479/2012/10/14/Bij-twijfel-panelen-op-het-westen-richten.dhtml
Met behulp van dunne film zonnepanelen is nog een andere oplossing mogelijk, vraag hier naar bij uw adviseur.
L Wat is de levensduur van zonnepanelen?
http://www.dezonnepaneelexpert.nl/informatie-zonnecel-informatie-zonnepaneel-informatie-zonne/wat-is-de-levensduur-zonnepanelen/index.php
Wat ik tot nu toe daar over gelezen heb kunnen zonnepanelen normaal gesproken (mits ze goed zijn) meer dan 25 jaar meegaan. Bij een kennis van mij Arie Kroon die al sinds 1992 zonnepanelen heeft, zijn er 3 (van de geteld 36) vervangen in een periode van 20 jaar. Als het gaat om de levensduur van omvormers, die kunnen lang meegaan (wikipedia schat 12-15 jaar) maar kunnen het onverhoopt ook eerder begeven, maw de levensduur daarvan is ongewisser. Mariken Stolk van Milieucen-traal gaf in Trouw van 25 sept 2012 aan dat je jaarlijks 1% van de aanschafprijs moet reserveren voor onderhoud / vervanging van een zonnestroom installatie.
M-1 Meetapparatuur (enkele voorbeelden):
http://www.solar1.nl/index.php/producten/keuringsmeter
Eazy PV Solar installation kit / Eazy PV solar installatie tester / IRM 100 zonnesterktemeter / NI T38 stroomtangadapter / NI 18 Plus stroomtang.
M-2 Mijn zonnepanelen / PV-installatie:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/plaatsing-zonnepanelen-16-maart-2013.html
http://bit.ly/11bTyVa
http://checklistzonnepanelen.blogspot.nl
N-1 Zonnepanelen op het Noorden?
http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-op-het-noorden/#more-470
Naar verluidt worden er anno 2013 tests uitgevoerd met dunne film zonnepanelen van Schott Solar Dld gericht op het noorden (non ideal module orientation).
http://www.schott.com/photovoltaic/english/schott-protect-asi.html
N-2 Nu of in het jaar 2020 zonnepanelen aanschaffen?
Als u anno 2013 zonnepanelen aanschaft (stel dat), dan zijn ze geschat zo rond of iets na het jaar 2020 terugverdient. De stroom die ze nadat ze zijn terugverdient opwekken, is goedkoper dan wachten tot de zonnepanelen in het jaar 2020 goed-koper zijn dan nu.
O-1 Onderhoud van zonnepanelen?
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/04/zonnepanelen-schoonmaken.html
O-2 Opslag van zonneenergie?
http://www.zonnepanelen-info.nl/zonne-energie/opslag/
O-3 Ontzorging?
Indien u in deze compleet ontzorgd wilt worden, laat u dan ondersteunen bij de advisering, en wees dan nog zorgvuldiger bij het kiezen van een betrouwbare en deskundige installateur, die ook uw zonnepanelen kan monitoren.
O-4 Hoe werkt een PV-installatie en wat doet een (string of micro) Omvormer?
http://www.sma-benelux.com/nl_BE/producten/knowledgebase-articles-be/hoe-werkt-een-fotovoltaische-installatie.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Omvormer_(zonne-energie)
Op wikipedia staat dat de levensduur van omvormers geschat wordt op 12-15 jaar.
http://zonneenergie.eu/micro-omvormers-voor-zonnepanelen/#more-594
P-1 Power optimizers voor zonnepanelen?
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_optimizer
http://www.solaredge.com/groups/powerbox-power-optimizer
http://www.tigoenergy.com/products
P-2 Plat dak?
Tip van Niels Arendonk: Controleer vooraf de toplaag van de dakbedekking en de randstroken op craquelé, plooivorming en technische veroudering. Bij eventueel aanwezige steenwol isolatie, controleren of deze niet zacht is gelopen en of de bevestigingsmiddelen van de dakbedekking niet door de dakbedekking komen.
Tip mijnerzijds: controleer indien nodig ook op schaduw.
Alternatief voor de zuid opstelling op een plat dak (wel goed doorrekenen):
http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-oost-west-plat-dak/#more-574
Met dunne film zonnepanelen is nog een oplossing mogelijk, vraag hier naar bij uw adviseur.
P-3 Proefdraaien met zonnepanelen kan digitaal:
https://zonnepanelensimulator.eneco.nl
P-4 PV-privé:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/04/pv-prive.html
R Recycling zonnepanelen?
http://www.pvcycle.org/procedure-end-user/
S-1 Salderen en de toekomst daarvan:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2014/08/salderen-en-de-toekomst-van-salderen.html
S-2 Slimme meter verplicht? Antwoord: Nee. Je kunt zelf kiezen.
https://www.enexis.nl/over-enexis/slim-energienet/slimme-meters/enexis-slimme-meter-kan-ik-kiezen
http://www.consuwijzer.nl/energie/energiemeter/de-slimme-meter
Een optie is om de slimme meter wel te laten installeren maar het aflezen op afstand (de communicatiemodule) te laten uitschakelen. In het jaar 2015 is de grote uitrol van slimme meters gestart, op de website van uw netbeheerder te vinden via http://www.eancodeboek.nl/ kunt u veelal opzoeken wanneer uw netbeheerder voornemens is om u een slimme meter aan te bieden.
http://www.gaslicht.com/nieuws/slim-zon-slimme-meter
S-3 Schaduw en Zonnepanelen:
http://www.allesoverzonnepanelen.nl/voorwaarden/schaduw
http://www.zonnefabriek.nl/schaduwen.html
http://zonneenergie.eu/schaduw-de-vijhand-van-zonne-energie/#more-146
http://vanatotzonnepanelen.nl/05/04/2013/zonnepanelen-en-slagschaduw
S-4 Software van SMA Sunny Design (53,6 Mb) div talen mogelijk (geen NL).
http://www.sma.de/en/products/plant-planning/sunny-design.html#Overview-9361
S-5 Schoonmaken van zonnepanelen?
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/04/zonnepanelen-schoonmaken.html
S-6 Sneeuw op zonnepanelen?
http://zonnepanelen-tekoop.nl/sneeuw-zonnepanelen.html
S-7 Wat is een String?
Een string is een aantal zonnepanelen die in serie zijn geschakeld. Een PV-installatie kan bestaan uit meerdere strings, en afhankelijk van de omvormer kunnen er meerdere strings aan 1 omvormer gekoppeld worden.
S-8 Startpagina checklist zonnepanelen:
http://checklistzonnepanelen.blogspot.nl
T-1 Typen zonnepanelen:
Er zijn verschillende typen zonnepanelen grofweg verdeeld onder de noemer kristal zonnepanelen (mono / poly) en dunne film zonnepanelen (a-Si, TF-Si, CdTe, CIS, CIGS, DSC etc). Wat in uw geval de beste keuze is, dat kunt u het beste met een goede adviseur bespreken. Factoren die een belangrijke rol spelen bij de keuze zijn oriëntatie op de zon, instralingshoek, eventuele schaduw (vb bomen), evt in-dak en temperatuur van de panelen (bij kristal panelen daalt als ze warm worden het rendement).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnecel
http://en.wikipedia.org/wiki/Thin_film_solar_cell
T-2 Terugleververgoeding (de volgende website wordt elke 2 maanden bijgewerkt):
http://www.klimaatgids.nl/zonnepanelen/salderingsgrens-en-terugleververgoedingen-per-leverancier
V Vergunning nodig voor Zonnepanelen?
http://www.allesoverzonnepanelen.nl/voorwaarden/vergunningen/
W-1 Waardestijging woning door zonnepanelen?
Er zijn aanwijzingen dat woningen met zonnepanelen in waarde stijgen en (iets) sneller verkopen, nog sterker er zijn al enkele onderzoeken naar gedaan.
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/07/huis-beter-verkoopbaar-dankzij.html
W-2 Wikipedia en zonnepanelen / photovoltaïsche panelen / PV-panelen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel
P.S.1 Suggesties voor verbetering van deze checklist zijn welkom.
P.S.2 Deze checklist pretendeert niet compleet te zijn.
Tag: Hoe koop ik zonnepanelen.
Verzoek om deze pagina dan een
Beste Gerrit, ik ben onder de indruk van jouw checklist! Dit kan andere mensen zeker helpen. Mag ik de link doorgeven aan mensen die bij Kerk in Actie of "Groene Kerken" informatie vragen over het plaatsen van zonnepanelen? Hartelijke groet, Sjoerd van Schooneveld
BeantwoordenVerwijderenGeachte meneer van Schooneveld.
VerwijderenDank u wel voor uw compliment.
U mag van mij deze link doorgeven aan mensen die bij Kerk in Actie of "Groene Kerken" informatie vragen over het plaatsen van zonnepanelen.
Suggesties voor verbetering van deze checklist zijn welkom.
Meneer van Schooneveld het beste.
Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
Beste Gerrit,
BeantwoordenVerwijderenEen prachtige lijst. Voor de meeste mensen zal hij echter te uitgebreid zijn. In het kader van ontzorging, stel ik voor om er een shortlist boven te zetten met verwijzing naar punten in de lijst.
Met vriendelijke groet,
Pieter Parmentier
PS: Stuur je lijst naar die redacteur van Trouw die altijd goede verhalen schrijft over dit soort zaken.
Mogen we deze lijst ook koppelen van de website van bijv. Duurzaam Diepenveen en Deventer Energie en RDO?
Beste Pieter.
VerwijderenDank voor het compliment.
Een shortlist is een goed idee, zal worden uitgevoerd.
Heb je voor mij de naam van de auteur bij Trouw die goede verhalen schrijft over zonnepanelen, en eventueel zijn contactgegevens (mail mij)?
Jullie mogen deze checklist koppelen aan jullie website zoals Duurzaam Diepenveen, Deventer Energie, RDO etcetera.
Pieter het beste.
Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
P.S. Nav deze checklist heeft een kennis van mij contact opgenomen met de TU-Delft voor een bruikbare tool.
Informatief en helpzaam; inderdaad een beetje lang.
BeantwoordenVerwijderenShortlist is aan te bevelen.
Beste Anoniem.
VerwijderenDank voor de reactie.
Een shortlist is hier te vinden:
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/checklist-aanschaf-zonnepanelen_9564.html
Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
hallo Gerrit,
BeantwoordenVerwijderenhier zitten heel wat uurtjes werk in. een prima checklist met goede links naar websites, dank hiervoor,
ik zal ze binnen mijn netwerk uitzetten,
tot ziens
hartelijke groet Gerda ter Denge
dir. BvMCC
www.bvmcc.nl
Beste Gerda.
VerwijderenDank voor het compliment en het uitzetten.
Ik heb het leuk gevonden om te doen.
Gerda het beste.
Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
Dag Gerrit,
BeantwoordenVerwijderenDit is een uitstekende checklist. Eén suggestie, die bij onszelf wellicht actueel kan worden: wat te doen als je een dakkapel hebt en later alsnog zonnepanelen wilt plaatsen?
Hartelijke groet,
Erik
Beste Erik.
VerwijderenDank voor de reactie en het compliment.
Mijn advies is laat jullie goed adviseren door een vakman/vakvrouw. Om via dit weblog daarover te adviseren heb ik meer informatie nodig. Indien je mijn mailadres hebt, mail mij dan.
Erik het beste.
Met vriendelijke groet, Gerrit Hartholt.
Beste Gerrit,
BeantwoordenVerwijderenPraktische info, overzichtelijk! Bij stap 3 kan je nog iets toevoegen. Omdat de kwaliteit, prijs en opbrengst (kWh/kW) van panelen nogal wisselt, is het goed om zelf te beoordelen of de aangeboden panelen in de praktijk -via een veldtest- ook goed scoren. Zoek op het internet naar "PHOTON test results 2013" en je vindt wel ergens een overzicht met de uitkomsten van de vele geteste panelen.
Groet, Herman Jan
Beste Herman Jan.
VerwijderenDank voor het compliment en de tip.
Het was even zoeken maar ik heb in ieder geval wat gevonden.
http://www.zonnepanelen-tekoop.nl/pdf/Photon-Januari-Juni-2012.pdf
Ik ga dat toevoegen.
Herman Jan het beste.
Groet, Gerrit Hartholt.
Hallo Gerrit,
BeantwoordenVerwijderenKan je wat meer vertellen over je Sunny Portal installatie, configuratie en de kosten. Misschien leuk om van de gebruikte componenten en situatie wat foto's te plaatsen. De firma SMA waarvan de Sunny portal is heeft zóveel te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zijn er ook beperkingen m.b.t. de omvormer en de Sunny Portal of kan de Sunny Portal met alle omvormers werken?
Alvast bedankt voor je reactie en met een vriendelijke groet, Menno
Beste Menno.
VerwijderenBedankt voor de vragen.
Mijn zonnepanelen op Sunny Portal + korte beschrijving zijn via de volgende URL te vinden (copy and paste en doorklikken):
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/monitoring-zonnepanelen.html
Een korte beschrijving van de installatie 16 maart 2013 + foto's is te vinden op de volgende URL (copy and paste):
http://gerrithartholt.blogspot.nl/2013/03/plaatsing-zonnepanelen-16-maart-2013.html
Wil je handig gebruik kunnen maken van Sunny Portal dan ben je een Webconnect nodig, deze is meestal optioneel erbij te kopen. Let op: een Webconnect zit bij de meeste SMA omvormers er niet standaard bij. Tevens ben je een UTP kabel naar jou router nodig. Voor het verbinden van eventueel meerdere omvormers met Sunny Portal zie de gebruiksaanwijzing(en).
In het rechtermenu van mijn weblog kun je meer info vinden.
Tevens heb ik een "startpagina" gemaakt (copy and paste):
http://checklistzonnepanelen.blogspot.nl
Menno het beste.
Groet, Gerrit Hartholt.
Beste Menno.
VerwijderenNaar mijn indruk wordt Sunny Portal in het weekend nogal eens druk bezocht, gevolg is dat het in het weekend moeilijker kan zijn om daar via internet naar toe te surfen.
Mogelijk dat deze URL iets kan helpen:
http://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPageOverview.aspx?plant=17b34923-f754-4265-86f9-b452ff64a497&splang=nl-NL
Menno het beste.
Groet, Gerrit Hartholt.
Beste Gerrit
BeantwoordenVerwijderenWij zijn bezig met zon zoekt dak , en wachten nu op de offerte. Ik ben benieuwd welke keuze jij gemaakt hebt, zon zoekt dak of solari en waarom? Ik zag bij polderpv een hoop negatieve kantekeningen over zon zoekt dak , ben daar wel wat van geschrokken.... Reuze handig deze lijst! maar moet je zonnepanelen niet alleen schoonmaken met osmose water omdat in gewoon water stoffen zitten die de panelen kunnen beschadigen?
M.v.g. Diana Middelbosch
Beste Diana.
VerwijderenDank je wel voor de vragen.
De offerte van www.solar1.nl boodt mij meer maatwerk, was voor mij (iets) goedkoper en ik kon zaken doen met een regionale firma. De offerte van Zon Zoekt Dak heb ik als goed ervaren (naar mijn smaak), echter de offerte van Solar1 was in mijn geval (iets) beter naar mijn criteria. Doordat ik in mijn geval via Solar1 voor monitoring dmv een Webconnect heb gekozen spaar ik daarnaast de kosten van de eventuele EnergieDashboard uit (investering + maandbedrag).
Dat met dat osmose water is mij onduidelijk. Zowel Solar1 als Zon Zoekt Dak hebben mij daar niets over gemeld. Gebruik geen schoonmaak middelen / harde borstels. Wat wel kan is een zachte spons of zachte doek (wikkelen om een lange niet te harde borstel).
Belangrijk is om 2 of meer offertes te laten maken en om je goed te laten informeren, dit mede omdat elke situatie specifiek is. Actueel (april 2013) is er de dreigende importheffing, die naar verluidt op dit moment een lichte prijsstijging tot gevolg heeft.
Diana het beste.
Groet, Gerrit Hartholt.
Beste Gerrit,
BeantwoordenVerwijderenHartstikke goed initiatief om mensen over zonnepanelen te informeren. Op Greenem.nl/zonnepanelen hebben we een dakscan ontwikkeld waar je zonder diepgaande kennis een indicatie kunt krijgen betreft het aantal zonnepanelen dat op je dak past.
Daarnaast geven we de mogelijkheid om je in contact te brengen met lokale installateurs, welke we ranken op prijs/kwaliteit.
Mocht je verdere vragen hebben, dan hoor ik die natuurlijk graag!
Gijs de Reeper
info@greenem.nl
Geachte meneer de Reeper, beste Gijs, dank voor de reactie en het compliment.
VerwijderenIk ga nog een keer naar jullie dakscan kijken, hoe beter jullie dakscan is (continu verbeterproces) hoe groter de kans dat ik jullie dakscan toevoeg aan deze checklist.
Indien u verbeterpunten ziet voor deze checklist, dan hou ik mij aanbevolen.
Meneer de Reeper het beste.
Groet, Gerrit Hartholt.
handige lijst zeg heel erg bedankt
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan.
Verwijderenbeste Gerrit,
BeantwoordenVerwijderenBen jij bekend met het feit dat het glas op de zonnepanelen na een paar jaar kunnen gaan craqueleren (vertoning van kleine grillige barstjes)
Beste Anoniem.
VerwijderenDank je wel voor de reactie. Nalezen op internet leert dat het belangrijk is dat zonnepanelen van goede kwaliteit zijn en dat transport en montage zorgvuldig gebeurt.
In het onverhoopte geval dat zonnepanelen niet van goede kwaliteit zijn en/of er is sprake van onzorgvuldig transport/montage dan kunnen er aldus de berichtgeving op internet microcracks optreden in zonnepanelen.
Naar verluidt werken zonnepaneel fabrikanten aan technieken om haarscheuren te vermijden en te voorkomen dat de scheuren door thermische spanningen groter worden.
Groet Gerrit Hartholt.