zaterdag 29 november 2014

Is suiker verslavend?

Of suiker "verslavend" is weet ik niet, wat ik wel weet is dat een diabetes organisatie nov 2014 een opvallende campagne tegen suiker is begonnen.


Is suiker verslavend? / Is sugar addictive?

Diabetes Association of Sri Lanka: 1 Every 6 Seconds:
http://www.adeevee.com/2014/11/diabetes-association-of-sri-lanka-1-every-6-seconds-print/

Blog Annemerel de Jongh
"Suiker is net zo verslavend als roken":
http://www.dutchcowboys.nl/marketing/suiker-is-net-zo-verslavend-als-roken

WHO: veel minder suiker eten:
http://nos.nl/artikel/619526-who-veel-minder-suiker-eten.html

WHO halveert aanbevolen hoeveelheid suiker:
http://www.nu.nl/gezondheid/3719575/who-halveert-aanbevolen-hoeveelheid-suiker.html

Glucose, brandstof voor ons lichaam:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/68122-glucose-brandstof-voor-ons-lichaam.html
Citaat:
"Ons lichaam kan glucose als brandstof zelf produceren, bijvoorbeeld uit brood, pasta, aardappelen of karbonades."
Einde citaat.

Boek 'Sterker dan suiker':
http://www.sonjakimpen.com/nl/boeken/sterker-dan-suiker

Diabetes Fonds over maximum hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen:
http://www.diabetesfonds.nl/faq/hoeveel-kunstmatige-zoetstoffen-mag-ik-gebruiken

Diabetes Fonds over zoetstoffen:
http://www.diabetesfonds.nl/artikel/over-zoetstoffen
Citaten:
- "Uit verschillende onderzoeken komen aanwijzingen dat te veel zoetstoffen kan leiden tot overgewicht en diabetes type 2."
- "Meer onderzoek is nodig om precies te weten of dat echt waar is, en zo ja hoe het werkt."
Einde citaten.

NRC: 'Zoetstoffen kunnen leiden tot suikerziekte':
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/18/zoetstoffen-kunnen-leiden-tot-suikerziekte/

Info op website ASKO scholen
https://askoscholen.nl/Paginas/default.aspx:
Feiten over zoete dranken:
https://scholen.askoscholen.nl/scholen/bisschophuibers/nieuws/nieuws2013-2014/PublishingImages/Feiten%20over%20zoete%20dranken.pdf

Hoe het precies zit weet ik niet, wat ik wel weet is dat het misschien verstandig is als we wat voorzichtiger met suiker en kunstmatige zoetstoffen zijn.

Groet Gerrit Hartholt.


Is suiker verslavend? / Is sugar addictive?

Integrale tekst van de opvallende advertentie (aanleiding tot dit artikel):

"Sugar is highly addictive. You love the way it makes you feel, the satisfaction it gives. You crave it. You need to get through the day. It stimulates an integral part of your brain. It silently narows your blood vessels, leading to more complications like heart disease and stroke. Somewhere in the world, ik takes a life every 6 seconds. Diabetes association of Sri Lanka."

Een prikkelende stelling in deze zou de volgende kunnen zijn: Als het suiker gebruik in Nederland flink zou dalen, hoeveel medische en zorgkosten zouden dan bespaard kunnen worden? (Let op dit is een prikkelende stelling.)

de Telegraaf 16 sept 2013 'GGD wil taks op suiker'
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21893481/__GGD_wil_taks_op_suiker__.html

HP de Tijd 18 sept 2013
Makkelijke vraag, moeilijk antwoord: Is suiker verslavend?
http://www.hpdetijd.nl/2013-09-18/makkelijke-vraag-moeilijk-antwoord-is-suiker-verslavend/

Vraag aan Willem Wever: Waarom is snoep zo verslavend?
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/eten-en-drinken/waarom-snoep-zo-verslavend

Update 21 maart 2015
Geen wonder dat suikerziekte in Nederland een groot probleem is
http://www.trouw.nl/tr/nl/33444/De-week-in-voedsel/article/detail/3919430/2015/03/21/Geen-wonder-dat-suikerziekte-in-Nederland-een-groot-probleem-is.dhtml
Citaat: "Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat gzond eten diabetes niet alleen voorkomt, maar ook kan 'omkeren'." Einde citaat.

Website Keer Diabetes Om
http://keerdiabetesom.nl/
Citaat: "Er is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat Diabetes Type 2 tot 80 procent van de gevallen om te keren is. Omkeren is volgens Voeding leeft het bereiken van gezonde bloedglucose-waardes (HbA1c) met minder of zelfs geen medicatie, door het structureel aanpassen van leef- en voedingsstijl. Je hoeft daarvoor niet minder maar anders te eten: veelal smaakvoller. Je voelt je dan al snel beter, waardoor je ook weer gaat bewegen. Het omkeerproces is begonnen." Einde citaat.

Update 18 aug 2015
7,5 kilo zwaarder na twee maanden 'gezond' eten
http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4123769/2015/08/18/7-5-kilo-zwaarder-na-twee-maanden-gezond-eten.dhtml
Citaten:
- "De Australische regisseur Damon Gameau wilde wel eens weten hoe slecht suiker dan werkelijk is en besloot een experiment op zichzelf toe te passen. In de documentair 'That Sugarfilm' is te zien hoe hij in zestig agen 7,5 kilo aankwam en dat die kilo's zich vooral manifesteerde als zeer ongezond buikvet, ook wel bekend al 'suikerbuik'. Bovendien ontwikkelde hij in diezelde korte periode het metabolisch syndroom (MetS), het voorstadium van diabetes."
- "Mensen zijn zich vaak niet bewust van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoeg aan voedsel. Ook 'magere' producten worden op smaak gebracht met suiker. Zo zal het vetgehalte in magere vruchtenyoghurt misschien laag zijn, het aantal calorieƫn wordt dan ruim gecompenseerd aan toegevoegde suikers."
Einde citaten.

Update 02 sept 2015
Cardiologen doen frisdrank in de ban
http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4118064/cardiologen-doen-frisdrank-in-ban.html
Citaten:
- "Limonade met suiker is ronduit slecht voor het hart, vinden ze."
- "Onlangs stelden wetenschappers namelijk vast dat de lightversie van frisdranken een ware belasting voor de taille van de mens is."
Einde citaten.

                                          © Thinkstock

Update 18 sept 2015
Suikertaks op frisdrank in Belgiƫ
http://www.demorgen.be/economie/suikertaks-op-alle-frisdranken-a2459890/
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/4144765/2015/09/18/Suikertaks-op-frisdrank-in-Belgie.dhtml

Update 27 okt 2015
Jamie Oliver pleit voor suikertaks, maar Cameron zegt nee
http://nos.nl/artikel/2065456-jamie-oliver-pleit-voor-suikertaks-maar-cameron-zegt-nee.html

Update 01 dec 2015
Suikertaks voorlopig niet in zicht
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24811269/__Suikertaks_niet_in_zicht__.html

Update 13 sept 2016
Industrie betaalde wetenschappers om risico's van suiker eten onder het tapijt te vegen
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/industrie-betaalde-wetenschappers-om-risico-s-van-suiker-eten-onder-het-tapijt-te-vegen~a4376094/

Update 21 nov 2017
Suikerindustrie hield slecht nieuws over suiker achter
https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/6810-suikerindustrie-hield-slecht-nieuws-over-suiker-achter

Update 28 nov 2017
Dat we suiker lekker vinden is van nature bepaald
https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/dat-we-suiker-lekker-vinden-is-van-nature-bepaald
Citaat 1: "Wat hebben mayonaise, diepvriespizza en soep uit blik met elkaar gemeen? Fabrikanten verstoppen daar, zonder dat je het misschien direct proeft, veel suiker in. "Als je niet weet waar het in zit, is het ook lastig om te matigen."" Einde citaat.
Citaat 2: "Volgens Klosse komt dat omdat er jarenlang gedacht werd dat vet de grote boosdoener is. "Daar zat de suikerindustrie ook achter. Die gaven vet vooral de schuld van overgewicht, en daardoor bleven suikerfabrikanten lange tijd 'buiten schot'. Sterker nog: het werd dus een populaire vervanger van vet in lightproducten. Maar mede daardoor eten we nu veel te veel suiker.""  Einde citaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten