dinsdag 31 december 2013

Ondernemer de klos onder Rutte-2

In het financieele dagblad (FD) van zaterdag 28 december 2013 staat op de voorpagina een uitgebreid artikel met als titel 'Ondernemer de klos onder kabinet-Rutte 2.

Citaat: "Het kabinet-Rutte 2 heeft weinig oog voor de benarde positie waarin zelfstandige ondernemers zitten. Lastenverzwaringen raken ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) vaak onevenredig hard. Het zittende kabinet is over de hele linie minder ondernemersvriendelijk dan Rutte 1.

Dit beeld schetsen ondernemers en belangenbehartigers na ruim één jaar regeren door VVD en PvdA. De klacht dat Rutte 2 het bedrijfsleven minder goedgezind is dan Rutte 1, zien zij terug in bijvoorbeeld de verhoging van de leidingwaterbelasting, het verlengen van de crisisheffing voor hoge inkomens en de voorstellen om het wettelijk zorgverlof uit te breiden. Zulke maatregelen leiden vooral in het mkb tot problemen. Tweede Kamerleden van oppositie én coalitie erkennen dat zelfstandige ondernemers zware klappen krijgen.

Het beleid van dit kabinet is niet sociaal voor ondernemers, zegt voorzitter Albert Jan Maat van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO). Met de mond belijdt het kabinet de liefde voor het mkb, maar tegelijkertijd gaat er een vrijwel eindeloze stroom kosten naar ondernemers, stelt Michaël van Straalen, die begin november voorzitter werd van MKB-Nederland. Voor de overheid is top-down beleid makkelijker, zoals bij de topsectoren, aldus VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas. Grote bedrijven profiteren daarvan. Maar startende innovatieve ondernemers schieten daar niets mee op, terwijl die de ruimte moeten krijgen." Einde citaat.

Voor hen die het hele artikel willen lezen, kunnen dit opzoeken op www.fd.nl (hou rekening met inloggen).

Persoonlijk verbaas ik mij nog het meeste over het verhogen van de werkgeverspremies. Uit een artikel in De Stentor van 4 jan 2014 op pag 9 economie blijkt dat de werkgeverspremies in 2014 gemiddeld stijgen van 18,33 naar 19,16 procent, dit terwijl de werkgeverspremies in 2013 al stegen. Dit terwijl iedereen weet dat een stijging van de werkgeverslasten niet bijdraagt aan een groei van de werkgelegenheid, immers iets wat duurder wordt (in dit geval arbeid) daar komt minder vraag naar.

Gevolgen wijziging werkgeverslasten 2013:
http://www.gt.nl/nl/actueel/nieuwsberichten/gevolgen-wijziging-werkgeverslasten-2013/3247
Citaat: "Al met al bent u minstens 0,75 procent van uw loonsom meer kwijt aan sociale lasten." Einde citaat.

Lasten werkgevers stijgen in 2014:
http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/3666908/lasten-werkgevers-stijgen-in-2014.html
Citaat: "Het totaal aan werkgeverspremies stijgt van 18,33 procent in 2013 naar 19,16 procent dit jaar." Einde citaat.

Met vriendelijke groet Gerrit Hartholt
Anno dec 2013 werkzoekende met een arbeidshandicap

2 opmerkingen:

  1. Ik hoop wel dat het geld dat de overheid hiermee verdient aan andere dingen gaan zoals scholen en politie / veiligheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Peter.

      Het geld dat het kabinet Rutte 2 extra binnenkrijgt door de verhoging van allerlei lasten gaat nauwelijks naar scholen, politie etcetera maar wel bijvoorbeeld naar de verlaging van het tekort, verhoging ambtenarensalarissen en verhoging arbeidskorting voor de hogere middeninkomens.

      Peter het beste.

      Groet Gerrit Hartholt.

      Verwijderen